Published On: Čet, lis 14th, 2021

Amerika i Rusija preko leđa BiH: Za i protiv Schmidta

 - Amerika i Rusija preko leđa BiH: Za i protiv Schmidta

”Ruska Federacija ne priznaje legitimitet takozvanog novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i, s tim u vezi, nije sudjelovala u raspravi i razradi teksta izjave Upravnog odbora PIC-a uz njegovo moderiranje”, navodi se u reakciji Veleposlanstva Ruske Federacije na izjavu sa sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira protiv iz kojeg se izuzela Rusija.

  U isto vrijeme stigla je i reakcija iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu koje kaže kako podržavaju cjelovitost Bih ali i visokog predstavnika.

”SAD snažno podržava teritorijalni integritet BiH kao jedne zemlje s dva entiteta i Distrikta Brčko. Također, podržavamo bitnu ulogu visokog predstavnika u praćenju, podršci i provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se iz Američkog veleposlanstva.

Naime, Veleposlanici Upravnog odbora PIC-a su između ostalog poručili su da čvrsto podržavaju autoritet, mandat i vitalnu ulogu visokog predstavnika sve dok BiH u potpunosti ne izađe iz međunarodne supervizije tako što će ispuniti 5 ciljeva i 2 uvjeta, što zahtijeva znatan angažman svih strana. U priopćenju su rekli da treba prekinuti aktivnosti koje vode destabilizaciji i prijetnje odcjepljenjem.

guest
nije obvezno
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x