Published On: Čet, sij 24th, 2013

Amerika i Britanija: Mostarski SDA izbjegava odgovornost

Veleposlanstvo SAD u BiH razočarano je odlukom Gradskog odbora SDA Mostar da ne sudjeljuju u razgovorima o Mostaru, čiji je domaćin bio OHR, ocjenjujući kako umjesto konstruktivnog rada taj odbor izbjegava odgovornost, okrivljujući međunarodnu zajednicu.
“Očekujemo da sve stanke, uključujući i SDA Mostar, konstruktivno sudjeluju u procesu koji vodi OHR. Više od tri mjeseca nakon što su lokalnih izbori održani u ostalim općinama, građani Mostara i dalje čekaju da lokalni lideri preuzmu odgovornost i postignu konsenzus o napretku u implementaciji Odluke Ustavnog suda BiH”, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a. Američko veleposlanstvo očekuje da stranke postupe na pravi način i da interese građana Mostara stave na prvo mjesto, te da poštuju sudske odluke i sudjeluju u procesu koji vodi Ured visokog predstavnika.
Duboko smo razočarani odbijanjem Gradskog odbora SDA Mostar da nazoči jučerašnjim razgovorima kojima je domaćin bio OHR, priopćeno je danas i iz veleposlanstva Velike Britanije u BiH.
Veleposlansvo pojašnjava kako je cilj ovih razgovora rješavanje upravo onih pitanja za koje su SDA Mostar i druge stranke izjavile da su im važna.
“Sve druge glavne stranke koje imaju svoje predstavnike u gradskim strukturama su se uključile u proces i bile su spremne razgovarati o mogućim načinima rješavanja trenutačne situacije i time omogućavanja provedbe lokalnih izbora u Mostaru te pronađe usaglašen osnov kako bi grad krenuo naprijed”, stoji u priopćenju.
Zbog toga, istaknuto je, podstičemo SDA Mostar da se pridruži svim drugim strankama za pregovaračkim stolom.
“Ovo je vrijeme da sve stranke prestanu sa zapaljivom retorikom i zajedno i s iskrenim naporom rade na pronalaženju usaglašenog rješenja koje će zadovoljiti interese svih u Mostaru”, zaključuju u priopćenju.
Podsjećamo, nastavak pregovora političkih stranaka o izmjenama Statuta grada Mostara koji je jučer održan u sjedištu OHR u Sarajevu završen je bez konkretnih rezultata. Sastanku su nazočili predstavnici SDP-a BiH, Narodne stranke “Radom za boljitak”, HDZ BiH, HDZ 1990, Stranke za BiH, Hrvatske stranke prava i Saveza za bolju budućnost NiH, a kako su ranije i najavili sastanku nisu nazočili predstavnici Stranke demokratske akcije.
Mostarski Gradski odbor SDA je pismom obavijestio visokog predstavnika Valentina Inzka da neće nazočiti pregovorima jer je zaključeno kako radni materijali ne sadrže nijedan prijedlog koji je Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara dostavio OHR-u i koji su izneseni u bilateralnim razgovorima iz prethodnog razdoblja. OHR je predložio platformu koja predstavlja formiranje tri multietničke izborne jednice koje su istovremeno i gradska područja koja se protežu preko Neretve, a predvidio je i da središnja zona neće biti izborna jedinica već će glasači iz ove zone biti uključeni u jednu od multietničkih izbornih jedinica.
(Dnevnik.ba)