Published On: Čet, stu 28th, 2019

Amerika donira Hrvatskoj 60 oklopnih borbenih vozila

Prihvaćena je ponuda Sjedinjenih Američkih Država o donaciji 60 oklopnih vozila Bradley za popunu teške pješačke bojne i 24 vozila za dijelove. U idućoj godini očekujemo dostavu tih vozila u Hrvatsku, njihovo osvježenje te modernizaciju u Đuri Đakoviću, otkrio je ministar obrane RH Damir Krstičević na međunarodnoj obrambenoj konferenciji pod nazivom “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije”.

To je prvi put da je hrvatski ministar Krstičević nakon više od godinu dana pregovora sa SAD-om službeno govorio o projektu Bradley. Otkrio je da je hrvatski tim bio u Americi i odabrao vozila.

Govoreći pred velikim timom iz američkog veleposlanstva, predvođenog veleposlanikom Robertom Kohorstom, Krstičević je istaknuo da tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila ima izvrstan potencijal za suradnju s američkom tvrtkom BAE Systems u cilju kreiranja proizvodno-remontnog centra vozila Bradley za ovaj dio Europe u Hrvatskoj, i to prijenosom znanja, ali i izravnom investicijom američkog partnera.

Ministar obrane RH kasnije je rekao da su odabrana vozila Bradley, koja će nam biti donirana, u izuzetnom dobrom stanju te da će Hrvatska u njihovo osvježavanje i kasniju modernizaciju morati uložiti između 2 i 5 milijuna dolara po vozilu.

Riječ je o modelu M2A2 ODS s topom kalibra 25 mm. Ministar je također potvrdio da je Hrvatska pristala na sudjelovanje u novom ERIP-u, programu State Departmenta kroz koji SAD pomaže svojim saveznicima pri prelasku s istočne na zapadnu vojnu tehnologiju.

Kroz ERIP Hrvatska dobiva 25 milijuna dolara za program Bradley. Realizacijom ovog projekta Hrvatska bi ispunila i program dostizanja sposobnosti unutar NATO-a.

Uz projekt Bradley, Krstičević je na današnjoj konferenciji naveo još dva prioritetna projekta modernizacije i opremanja HV-a koji će biti realizirani u sljedećem razdoblju.

Nakon Bradleyja, drugi je nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova četvrte generacije. Poručio je da će međuresorno Vladino povjerenstvo vrlo skoro uputiti zahtjev za ponudu prema potencijalnim ponuditeljima kako bi iduće godine mogli potpisali ugovor o nabavi aviona te ostvariti naš dugo sanjani san.

Treći prioritetni projekt je nabava četiriju helikoptera Black hawk. S tim u vezi Krstičević je izrazio nadu da će nacionalnom procedurom do kraja godine biti prihvaćena američka ponuda te će se krenuti u obnovu “helikopterskih sposobnosti”.

Uz te projekte, hrvatski ministar je najavio daljnji razvoj bespilotnih zrakoplovnih sustava, uvođenje novog taktičkog radiouređaja i puškostrojnice u NATO-ovu kalibru u Hrvatsku vojsku, jačanje obavještajnih sposobnosti te gradnju tvornice streljiva.

Hrvatska obrambena industrija danas ima 3000 zaposlenika i ostvaruje rezultate koji ju stavljaju na čelo ukupne gospodarske slike u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom u vrijednosti od oko 200 milijuna eura.

Gore navedeni projekti modernizacije HV-a, prema ministrovim riječima, omogućavaju domaćim tvrtkama otvaranje suradnje s tvrtkama iz partnerskih zemalja, što se smatra najvećom prilikom za hrvatsku obrambenu industriju u sljedećem razdoblju.

Krstičević i ostali govornici posebno su isticali da će se Hrvatska vojska i obrambene sposobnosti u budućnosti morati zasnivati na novim tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, 5G mreža i ostalo.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare