Published On: Pet, velj 14th, 2020

“Amerika bi do kraja godine trebala Hrvatima ukinuti vize”

Sjedinjene Države trebale bi do kraja godine Hrvatima ukinuti vize, a dvije zemlje potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je u petak u Münchenu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD još nije ukinuo vize. Poljska je iz viznog režima isključena krajem prošle godine.

Grlić se u petak u Münchenu sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom i poslije rekao kako bi i vize i dvostruko oporezivanje trebali biti riješeni do kraja godine.

– Sve smo (uvjete) ispunili i to je pitanje trenutka. To je u interesu i hrvatskih i američkih gospodarstvenika – rekao je novinarima Grlić Radman.

On se s Pompeom sastao uoči početka sigurnosne konferencije u Münchenu, vodećeg svjetskog foruma za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici.

Hrvatska i SAD saveznici su u NATO-u i blisko surađuju u mirovnim operacijama u Afganistanu, Iraku, na Kosovu te u Poljskoj i baltičkim državama.

Upitan hoće li i Hrvatska poput SAD-a povlačiti svoje snage iz Afganistana, ministar je rekao da će Zagreb to pitanje koordinirati s Washingtonom.

– To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u – istaknuo je.

Ne navodeći pojedinosti, rekao je da je s Pompeom kratko razgovarao o nabavi borbenih zrakoplova i o nedavnom padu helikoptera Kiowa kraj Zablaća. Letjelicu je Hrvatskoj donirao SAD.

Grlić Radman će se kasnije u petak susresti i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

– Hrvatska inzistira na poštivanju međunarodnog prava… I činimo sve kako bi Iran pozvali da se striktno drži nuklearnog dogovora – rekao je šef diplomacije zemlje koja trenutno predsjeda EU-om./HMS/