Published On: Sub, pro 10th, 2016

AMERIČKO-JADRANSKA POVELJA: Raste rizik od dolaska terorista na Balkan


U Trakošćanu je održan sastanak ministara obrane članica Američko-jadranske povelje. Dogovorena je još jača suradnja u procesu proširenja saveza i suočavanju s prijetnjom terorizma i izbjegličkom krizom te zajedničko uvježbavanje vojnika koji sudjeluju u NATO-vim misijama.
U zagorskoj idili raspravljalo se o sigurnosti u regiji u kojoj se stoljećima miješaju geopolitičke karte. U američkom ministarstvu obrane kažu da danas zbog napada na borce tzv. Islamske države u iračkom gradu Mosulu i Alepu u Siriji, raste rizik od dolaska terorista.
U tom kontekstu i ministrica obrane BiH shvaća izjavu hrvatske predsjednice o povratku tisuća boraca u tu zemlju. I tu se razlikuje od Bakira Izetbegovića i ministra sigurnosti Dragana Mektića koji smatraju da se broj povratnika preuveličava, javlja HRT.
Ja nisam shvatila da su to tisuće boraca koje imaju bosanskohercegovačko državljanstvo nego da su to tisuće boraca koji će morati napustiti Bliski istok, a nikad se ne zna koja je ruta. I u tom smislu ja shvaćam opasnost, rekla je. Da opasnost za NATO stiže i s istoka i juga, slažu se sve članice Povelje, kao i to da protiv nje ne mogu sami. Zato se mora nastaviti proces proširenja.
BiH je prije šest godina primljena u Akcijski plan za članstvo, ali bez unutarnjopolitičkog konsenzusa teško će u NATO. Makedonci, koje već 17 godina blokira Grčka zbog spora oko naziva države, ne gube nadu. Onima u čekaonici, članovi inicijative obećali su pomoć./HMS/