Published On: Čet, kol 13th, 2015

Američki zrakoplovi iz Turske napali Islamsku državu

Sjedinjene Države su se u srijedu prvi put koristile turskom zračnom bazom kako bi poslale bombardere na položaje pripadnika Islamske države (ISIS) u Siriji dok turski predsjednik Erdogan izražava svoju “odlučnost” u “ratu protiv terorizma” koji vodi protiv kurdskih pobunjenika i ISIS-a.
“Danas su Sjedinjene Države počele akcije s pilotima na IS iz zračne baze Incirlika u Turskoj. Izvedeni su zračni udari”, rekla je zapovjednica Elissa Smith, glasnogovornica Pentagona.
Smith je kazala da su ti udari mogući pošto je Ankara u srpnju odobrila Amerikancima korištenje baze na jugu zemlje kako bi vodili ofanzivu protiv ISIS-a u Siriji.
Koalicija koju predvode Amerikanci dosad se koristila turskom bazom Incirlikom kako bi u slala u Siriju bespilotne letjelice, a njeni su borbeni zrakoplovi polijetali s nosača aviona i iz vojnih baza u regiji.
Turska, članica NATO-a, sve donedavno nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv ISIS-a iz straha da ne pridonese jačanju sirijskih Kurda koji se na terenu bore s džihadistima blizu njene granice.
No napad u Surucu 20. srpnja u kojem su poginule 32 osobe a pripisuje se ISIS-u, promijenio je okolnosti i prisilio Ankaru na strateški zaokret. /Hina/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare