Published On: Čet, lip 9th, 2016

Američki veleposlanik: RH blizu ispunjenju kriterija za ukidanje viza

“Hrvatska i Cipar pozitivni su primjeri koji su vrlo blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, neovisno o odluci europskih institucija o uvođenju viza za američke građane”, odgovorio je američki veleposlanik pri EU Anthony L. Gardner, na pitanje zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

Zastupnik Picula, koji od početka mandata radi na ukidanju viza između SAD-a i Hrvatske, pitao je Gardnera kada očekuje uvođenje viznog reciprociteta za preostalih 5 zemalja članica EU koje još uvijek trebaju vizu za SAD. Pitanje mu je postavio tijekom razmjene mišljenja na sastanku S&D Grupe u Strasbourgu.

Podsjećamo, 12. travnja istekao je dvogodišnji zakonodavni rok za primjenu viznog reciprociteta, stoga je Europska Komisija od Vijeća EU i Europskog parlamenta zatražila da do 12. srpnja predoče svoj stav o daljnjim akcijama. U slučaju većinske podrške u Vijeću i Parlamentu, jedna od mogućnosti je i uvođenje viza za američke građane kada putuju u EU.
“Neke od 5 zemalja su pokrenule službeni postupak, dok su ostale sklonije kompromisnom dogovoru. Primjer CETA sporazuma najbolji je dokaz kako bi ovo pitanje, iako službeno nije dio pregovora o TTIP-u, moglo imati implikacije na njegovu ratifikaciju. Osobno, slobodno kretanje građana smatram preduvjetom za slobodno kretanje roba i usluga!” istaknuo je Picula tijekom razmjene mišljenja s Gardnerom.

Veleposlanik je rekao i da se nada da će se izbjeći neefikasan i skup proces međusobno ponovnog uvođenja viza koji bi zasigurno imao implikacije i na ostale dimenzije transatlantskih odnosa.

Zastupnik Picula danas je također zajedno s 11 kolega iz Europskog parlamenta, predao pisanu izjavu o postizanju potpunog viznog reciprociteta EU sa SAD-om, Vijeću i Komisiji.

„Pozivamo Vijeće i Europsku komisiju da povećaju politički pritisak na SAD da ukine zahtjeve za vizu za građane EU-a i pruže podršku naporima dotičnih država članica u pripremi mogućeg uvođenja zahtjeva za vizu za američke građane u EU-u“, poručio je zastupnik Picula.

U pisanoj izjavi ukazali su na diskriminaciju u odnosima SAD-a i EU-a te ističu da budući je rok (12. travnja) prošao, Europska komisija mora usvojiti delegirani akt kojim će privremeno suspendirati ukidanje viza za građane SAD-a pri prelasku vanjskih granica država članica. Upozorili su da bi to moglo ugroziti i trenutne pregovore o TTIP-u.

Pisana izjava je sljedeća 3 mjeseca, odnosno do 6. rujna, dostupna za potpisivanje zastupnicima u Europskom parlamentu. Treba skupiti barem polovicu potpisa nakon čega se objavljuje u zapisniku i prosljeđuje institucijama Europske unije.

Podsjećamo, upravo politički pritisak na SAD da bi se zajamčio bezvizni režim za sve države članice EU bez diskriminacije, bili su među sedam amandmana koje je zastupnik Picula uložio na izvješće o TTIP sporazumu i koji su ušli u finalnu Rezoluciju Europskog parlamenta. Picula je o tome razgovarao i na sastanku s američkim predstavnikom za trgovinu Michaelom Fromanom te na brojnim sastancima koje je imao u američkom Kongresu i State Departmentu tijekom službenog posjeta Washingtonu.