Published On: Wed, Jul 1st, 2020

AMERIČKI UNIVERZITET U BiH Evo što je o nezakonitim radnjama sveučilišta na kojem je diplomirao Mehmedagić pisala Patria

 

Danas je Osman Mehmedagić – Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajedničkom povjerenstvu za nadzor nad radom OSA-e Parlamenta BiH dostavio svoju diplomu sa Američkog univerziteta u Sarajevu koju je stekao za vrijeme dok  je bio direktor OSA-e. 

Podsjećamo, Mehmedagiću je prethodno oduzeta diploma Univerziteta za poslovne studije Banja Luka (UPS) jer je Republička  prosvjetna inspekcija RS utvrdila da je stečena nezakonito pa je nakon toga dovedeno u pitanje može li on ostati na dužnosti koju obnaša.

Spomenuto parlamentarno povjerenstvo također je zatražilo od Izvršnog odbora Vijeća ministara da im dostavi mišljenje o tome ispunjava li trenutni direktor OSA-e uvjete za tu dužnost, jer mu je diploma poništena.

Hrvatski Medijski Servis podsjeća na tekst  koji je o sumnjivim radnjama Američkog univerziteta u BiH, u svibnju 2017. godine, objavila Novinska agencija Patria (NAP):

Studenti s Američkog univerziteta u BiH (AUBiH) nastavu slušaju i u Sarajevu, iako ovo sveučilište nema dozvolu raditi na području Županije Sarajevo.

Nastavu studenti slušaju u iznajmljenim prostorijama u naselju Alipašino polje, u ulici Trg solidarnosti broj 10. Riječ je o studentima AUBiH-a s programa Pravo, Ekonomija, Informacione tehnologije, Akademija modernih umjetnosti…

Sjedište Američkog univerziteta u BiH je u Tuzli. Nap.ba piše da je riječ o privatnom biznisu Denisa Prcića, kojeg je osnovao prije 12 godina. U medijima se spominje kao kontroverzni biznismen. AUBiH ima dozvolu za rad od Ministarstva obrazovanja Tuzlanske županije, ali ne i drugih županija u Federaciji BiH. Obrazovanje u Federaciji je u nadležnosti županijskih vlasti. Svako sveučilište, fakultet ili visoka škola dozvolu za rad moraju dobiti od županijskih ministarstva obrazovanja na čijoj teritoriji posluju. Iako posluju i u Sarajevu, AUBiH nema dozvolu za rad na području Županije Sarajevo, potvrđeno je to Patriji i iz Ministarstva obrazovanja ŽS.

Nekoliko godina nakon Tuzle, AUBiH u Sarajevu osniva Visoku školu pod nazivom “Američka škola za ekonomiju”. Kao direktor ove škole spominje se izvjesni Esmir Ganić. AUBiH je osnivač navedene Visoke škole, ali studenti koji upisuju neki od odsjeka na Američkom univerzitetu u BiH, čije je sjedište u Tuzli, ne bi mogli slušati predavanja izvan Tuzlanske županije, pa ni u Američkoj školi za ekonomiju sa sjedištem u Sarajevu.

Predsjednik AUBiH-a Denis Prcić zloupotrebljava Američku školu za ekonomiju u Sarajevu. Sarajevo je za njegov biznis veće, i zanimljivije tržite od Tuzle. Ukoliko bi studente iz sarajevske regije slao u Tuzlu, sigurno bi izgubio dio studenata. Zbog toga ih umjesto u Tuzlu protuzakonito šalje da predavanja slušaju na Američkoj školi za ekonomiju u Sarajevu. Može se reći da AUBiH posluje u sivoj zoni, zarad vlastitog profita.

Nejasno je kakav status uopće imaju diplome dobivene na Američkom univerzitetu u BiH. Studenti koji pohađaju ovo fantomsko sveučilište u Sarajevu nadaju se legalnoj diplomi – i bosanskohercegovačkoj i američkoj. U medijskoj kampanji sa AUBIH-a tvrde da izdaju Američku akreditiranu diplomu. Ono što domaća javnost ne zna jeste da akreditacija koju AUBiH posjeduje više ne vrijedi jer je ugašen ACICS (agencija za akreditaciju iz SAD-a) koja im je izdala ovaj papir!

Ministarstvo obrazovanja SAD-a je u prosincu 2016. poništilo (oduzelo) akreditacijske nadležnosti ACICS-u, pa su sve njihove akreditacije proglašene nevažećim, uključujući i onu koju je dobio Američki univerzitet u BiH. Može se govoriti o svjesnoj manipulaciji, obmanjivanju studenata AUBiH-a.

Tko će i na koji način onda priznati diplome studenata sa AUBiH dobivene nakon prosinca 2016? Nejasan je status i bh. diploma koje studenti AUBiH-a dobiju na ovom sveučilištu, s obzirom da nastavu slušaju protuzakonito u Sarajevu.

Govori se o iznajmljenim i potpuno neuvjetnim uredima za održavanje fakultetske nastave u Sarajevu. S jedne strane zgrade je ulaz u zgradu televizije Pink BH, a stražnji ulaz koriste studenti koji pohađaju AUBiH.

Ranije je nastavu AUBiH održavao u iznajmljenim prostorijama u biznis centru Unitic, također u Sarajevu. U Tuzli AUBiH iznajmljuje prostor u zgradi BKC-a. Ne postoje nikakvi kampusi AUBiH-a o kojima govore s ovog sveučilišta.

Ministarstvo obrazovanja Županije Sarajevo već duže vrijeme ne uspijeva uvesti red na pojedinim privatnim sveučilištima u Sarajevu. Toleriraju se nezakonite radnje, čime se nanosi ogromna štetu studentima, njihovim roditeljima i društvu u cjelini.

Ni Prcićev AUBiH ne bi mogao poslovati protivno zakonu da nema političku podršku. NAP piše da u Sarajevu ne bi mogao poslovati bez podrške SDA odnosno njihovog ministra obrazovanja.

Pod kojim uvjetima sarajevsko ministarstvo dopušta nelegalan rad Prcićevog sveučilišta? Zbog čega njihove tuzlanske kolege dopuštaju da se dio nastave AUBiH-a odvija izvan njihove županije? Svjesno neprijavljivanje kazneno djela također je kazneno djelo, zaključuje se u članku.