Published On: Pet, lis 4th, 2013

AMERIČKI STRUČNJAK ZA BALKAN Mayer: BiH je izmišljena država

BANJA LUKA – Američki stručnjak za Balkan Steven Mayer izjavio je da je BiH izmišljena država i ocijenio da Republika Srpska ima pravo da sama odluči hoće li proglasiti neovisnost ili ne. “U pravnom smislu, čini se da će BiH preživjeti kao država. I dalje će imati granice,  zastavu, ali to je izmišljena država, država na papiru, koju su osnovale zapadne sile kako bi zadovoljile svoje interese. Prava vlast u BiH je u entitetima i tako će biti u narednim godinama “, rekao je Meyer.

On je ocijenio da će Republika Srpska osigurati da ne dođe do veće centralizacije BiH.

“Da li bi Republika Srpska trebalo proglasiti neovisnost, treba ona odlučiti. Republika Srpska treba da ima pravo raditi što god hoće sa svojom političkom budućnošću”, rekao je Meyer.

On je primijetio da zasad izgleda da je Republika Srpska odlučila ostati u vrlo labavoj federaciji i kontrolirati njene najvažnije nadležnosti.

“Ustvari, ova formula daje Republici Srpskoj de facto neovisnost”, zaključio je Meyer.

Ovaj umirovljeni profesor političkih znanosti i državne sigurnosti na Nacionalnom sigurnosnom sveučilištu u Washingtonu, koji sada radi za TSM global kolsaltants, ocijenio je da je NATO prevaziđen.

Napominjući da je NATO praktički beskorisna organizacija, jer nije imao legitimnu vojnu ulogu još od kraja Hladnog rata, Mejer je zaključio da NATO postoji, jer Zapad, pogotovo SAD, ne zna kako rekonstruirati svoje sigurnosne strukture i politike koje bi se uklopile u novo doba .

“Srbija je napravila mudar izbor da ne bude uvučena u NATO propagandu”, zaključio je nekadašnji visoki rukovoditelj CIA.

RTRS