Published On: Čet, velj 21st, 2013

AMERIČKI SAN: S lažnom američkom diplomom predaje u BiH i regiji

BANJALUKA – Šaban Nurić iz Gračanice uspio je da prevari desetine privatnih univerziteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji na kojima predaje, iako je diploma jednog od najuglednijih američkih sveučilišta Michigan State juniverzitija koju je imao – lažna.
Uspio je prevariti čak i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje mu je priznalo diplomu doktora ustavnog prava. Na temelju ove diplome Nurić je držao predavanja na više privatnih sveučilišta u regiji. Cijeli slučaj, pak, izbio je na vidjelo nakon što su “Nezavisne novine” dobile mejl nezadovoljnih studenata iz Smederevske Palanke, koji su ubrzo nakon što su započeli predavanja na jednom fakultetu u Srbiji na kojem je Nurić predavao uputili protestno pismo i žalili se na loš kvalitetu nastave i neusklađenost gradiva s bolonjskim procesom.
“Nezavisne” su nakon dobivanja ove informacije uputile dopis Sveučilištu Michigan, na kojem nam je potvrđeno da “se sa stopostotnom sigurnošću radi o falsifikatu”. U Studentskoj službi te ustanove nam je potvrđeno da je i potpis dekana Kone Alsupa krivotvoren, te da je i Alsup potvrdio da je u pitanju lažna diploma.
Saznali smo, također, da je provjerom registra studenata u američkoj državi Michigan utvrđeno da Nurić nije stekao nikakvo znanje ni na jednom sveučilištu u toj državi, te da su o falsifikatu diplome obavijestili i nadležnu agenciju za visoko školstvo u SAD, kao i američku federalnu policiju FBI.
Povjerenstvo Ministarstva prosvjete i kulture RS za priznavanje diploma je, prema dopisu koji je u posjedu “Nezavisnih”, Nurić diplomu priznala 17. veljače 2009. godine. Na čelu Povjerenstva bio je profesor Mile Dmičić, a članovi Povjerenstva su profesori Mirjana Rađenović i Ivanka Marković.
U Mičigenskom sveučilištu potvrđeno da je i potpis dekana Kone Alsupa krivotvoren te da je i Alsup potvrdio da je diploma lažna
Dmičić je rekao da njegova komisija nije osposobljena da se bavi ispitivanjem validnosti diplome, već da na temelju dokumenata koje dobije od tajnika Povjerenstva utvrdi da li postoji sveučilište koje je naveden i da li su podneseni dokumenti dovoljni da se izda rješenje.
“Ako je on to krivotvorio, naravno, onda je počinio kazneno djelo na temelju podnošenja lažnog dokumenta i treba odgovarati”, rekao je Dmičić.
Jelena Starčević, tajnik Komisije, koja je, kako je rekla, u trenutku kad je ovo rješenje izdano bila na trudničkom bolovanju, istaknula je da je Ministarstvo pokrenulo postupak provjere diplome čim je od “Nezavisnih” dobilo informaciju.
“Komisija za informiranje i priznavanje dokumenata visokoškolskih isprava obratiće se Sveučilištu izravno. Zatražićemo informacije i od CIP-a, jer je to jedini zakonom i Lisabonskom konvencijom propisani put za pribavljanje informacija o stranim diplomama. Komisija mora poštovati pretpostavku istinitosti sadržaja diplome sve dok se ne dokaže suprotno, jer je u pitanju javna isprava “, istakla je Starčevićeva.
U Povjerenstvu za priznavanje diploma Ministarstva obrazovanja FBiH nam je rečeno da oni nemaju nadležnost za priznavanje stranih diploma visokoškolskih ustanova.
“Mi vršimo priznavanje samo srednjoškolskih diploma, a visokoškolske diplome mogu biti priznate na nekom od sedam sveučilišta u FBiH koji su akreditirani za te poslove”, rečeno nam je u Povjerenstvu. I u Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije nam je rečeno da se priznavanje diploma obavlja na razini sveučilišta.
Na privatnom Pravnom fakultetu u Kiseljaku nam je potvrđeno da je Nurić njihov redoviti profesor, ali su istaknuli da nemaju nikakva saznanja o neispravnosti njegove diplome na temelju koje predaje.
Iz Akademije za poslovnu ekonomiju u Čačku, na kojoj je Nurić također redoviti profesor, nam je rečeno da se s pitanjima o Nurićevoj diplomi obratimo vlasniku.
“Profesor Nurić jeste zaposlen kao redoviti profesor na našem fakultetu, ali ne znam ništa o toj diplomi, to pitajte vlasnika”, rečeno nam je u Tajništvu škole.
Ni na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom, na kojem Nurić također predaje, nisu htjeli razgovarati na tu temu, jer “tajnik nije u zgradi”, te nam je rečeno da nazovemo danas.
O kakvom se profesoru radi, svjedoče pisma njegovih studenata. “Nezavisne” su u posjedu mejla jednog studenta kojem je Nurić mentor. Zbog zaštite njegovog identiteta navešćemo samo da se student žali da mu Nurić nije dostavio nikakve materijale iz kojih bi učio, i to nekoliko tjedana pred diplomski rad, zbog čega je student posumnjao u ozbiljnost Nurića kao profesora.
“Nezavisne” su u posjedu prepiske između profesora i uprave jednog od privatnih sveučilišta u Srbiji na kojem predaje Nurić, koji govori o kvaliteti nastave koju održava Nurić.
O falsifikatu diplome obaviješteni nadležna agencija za visoko školstvo u SAD i FBI
“Mi ćemo tražiti da razvuku nastavu od desetak sati po tri iz jednog predmeta, tri iz drugog za ovu subotu i tako i za nedjelju, čime ćemo dobiti na vremenu da riješimo do kraja sve u vezi s programom, pokriti njihovo (studentsko) nezadovoljstvo, privući druge da upišu, privući zaposlenike i moći tražimo uplatu rate jer oklijevaju. Naši u centrima su uplašeni, nervozni i nestrpljivi jer studenti i ovi iz bolnice vrše pritisak na njih, a oni na nas “, stoji u mailu.
Nurić nam je jučer u telefonskom razgovoru rekao da se radi o nesporazumu.
“Što je vama ljudi, pobogu, brate? Ne znam otkud to, šta je to? Niste vi ništa mogli dobiti s Univerziteta bez moje suglasnosti. Nije to to. Ovo što sam ja je Law School. Vi ste nešto lijevo, vidim ja da mi je to skroz nepoznato. To što ste spomenuli je nešto drugo, a ovo moje je School of Law. Ne znam šta je, ko to čačka i zašto? Ali nema veze, samo vi radite svoj posao “, rekao je Nurić.
Saznajemo da je Nurić bio mentor i nekim poznatim ljudima iz javnog života u Srbiji, ali da navodno nitko nije znao da se radi o lažnom profesoru.
Odluka Ustavnog suda RS o obilježjima dvije lokalne zajednice
Ukrao tri studijska programa
Jana Marinković-Nikoletić, vlasnica Fakulteta kozmetologije i estetike iz Banjaluke, ranije je ispričala da joj je bivši suradnik, profesor Šaban Nurić, ukrao tri studijska programa.
Ta tri programa je, kako je tada kazala, Nurić za samo tri dana licencirao na Internacionalnom univerzitetu u Brčko distriktu (IUBD).
Da bi zaštitila svoj elaborat i program rada, Marinković-Nikoletić je ispričala da je bila prisiljena pred banjalučkim Okružnim gospodarskim sudom tuži IUBD.