Published On: Pet, ožu 22nd, 2013

Američki profesori nude rješenje za provedbu presude "Sejdić i Finci"

Izbor dva člana Predsjedništva BiH s područja Federacije BiH obavlja se iz Federacije BiH kao jedne izborne jedinice uz uvjet minimalne multietničke reprezentativnosti, prijedlog je dvaju HDZ-ova za rješenje presude u slučaju Sejdić-Finci.
Kako se navodi u prijedlogu, uvjet minimalne multietničke reprezentativnosti se osigurava na način da izabrani kandidati za članove Predsjedništva BiH s područja Federacije BiH ne mogu biti izabrani samo glasovima s područja Federacije BiH u kojima jedan narod (konstitutivni narod ili ostali) ima većinu računajući po županijama kao federalnim jedinicama.
Autori prijedloga, kojeg je portal Dnevno imao na uvid, su sveučilišni profesori sa sveučilišta u Bostonu te sveučilišta Duke, a model je načinjen na osnovu ranije iznešenih zahtjeva bošnjačkih stranaka.
U ovom prijedlogu, etničke većine pojedinih naroda po županijama se uzimaju prema zadnjem popisu stanovništva, a za članove Predsjedništva BiH s teritorija Federacije BiH uzimaju se u obzir kandidati koji su ostvarili pobjede u barem jednoj županiji, koji bi se potom našli na listi kandidata. Među tim kandidatima, kandidat s najviše osvojenih glasova, prvi ulazi u Predsjedništvo BiH.
Drugi kandidat za člana Predsjedništva iz Federacije BiH se birao bi se uz uvjet minimalne multietničke reprezentativnosti, na način da se bira kandidat koji je iza prvog s liste kandidata osvojio najviše glasova uz uvjet da dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH zajedno nose pobjede u barem tri županije s etničkom većinom jednog naroda, te barem tri županije s etničkom većinom nekog drugog naroda.
Ukoliko kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat s liste kandidata po broju glasova i tako do kraja liste. Ukoliko ne postoji kandidat za popunu mjesta drugog člana Predsjedništva iz Federacije BiH koji zadovoljava uvjet multietničke reprezentativnosti, tada se za drugog člana Predsjedništva iz Federacije BiH bira kandidat koji je iza prvog s liste kandidata osvojio najviše glasova uz uvjet da dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH zajedno nose pobjede u barem dvije županije s etničkom većinom jednog naroda, te barem dvije županije s etničkom većinom nekog drugog naroda. Ukoliko kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat s liste kandidata po broju glasova i tako do kraja liste, piše portalDnevno.ba
Ukoliko ne postoji kandidat za popunu mjesta drugog člana Predsjedništva iz Federacije BiH koji zadovoljava uvjet multietničke reprezentativnosti iz prethodne dvije točke, tada se za drugog člana Predsjedništva iz Federacije BiH bira kandidat koji je iza prvog s liste kandidata osvojio najviše glasova uz uvjet da dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH zajedno nose pobjede u barem jednoj županiji s etničkom većinom jednog naroda, te barem jednoj županiji s etničkom većinom nekog drugog naroda. Ukoliko kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat s liste kandidata po broju glasova.
Ponuđeni model predviđa da, ukoliko je jedan kandidat pobijedio u svim županijama Federacije BiH te stoga ne postoji niti jedan drugi kandidat na listi kandidata, se tada za drugog člana Predsjedništva iz Federacije BiH bira drugi kandidat s najviše osvojenih glasova u Federaciji BiH.
Model je zamišljen i napravljen kao jednadžba u kojoj su poznate varijable bošnjački i srpski zahtjevi, primjerice o jednakosti u vrijednosti glasa, onemogućavanju monoetničkog zastupanja te jednakoj mogućnosti ostalima da se kandidiraju, koje su ukomponirane u hrvatske interese.
Inače, predjednici dvaju HDZ-aova, Dragan Čović i Božo Ljubić, na posljednjem sastanku ‘četvorke’ u Sarajevu najavio je potpuno novi model implementacije presude, s kojim sada te dvije stranke idu na dogovore u Bruxelles gdje će se predstavnici sedam parlamentarnih stranaka okupiti kako bi pokušali usuglasiti rješenja za izmjene ustava i izbornog zakona.
Iako je Čović nakon sastanka u Sarajevu rekao kako novi model donosi potpunu implementaciju presude, eliminaciju mogućnosti da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti, iz SDP-a i SBB-a su rekli kako im je model nejasan.
Predsjednik HDZ-a 1990, Božo Ljubić, rekao je kako je novo ponuđeno rješenje svojevrsna kompilacija elektorskog i proporcionalnog principa, ali koji zadovoljava osnovne principe.
Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” provedbu čeka još od 2009., a presudom je nametnuta obveza da se pripadnicima nacionalnih manjina omogući kandidiranje za članove Predsjedništva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.
Predsjednici stranaka ranije su se obvezali dogovoriti rješenje do kraja ožujka kako bi ono moglo biti potvrđeno na sastanku najavljenom za 11. travnja u Mostaru, gdje bi trebao doputovati i povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele.
(Dnevnik.ba | Dnevno.ba)