Published On: Sri, velj 6th, 2019

Američki pritisak daje plodove – Njemačka se obvezala uplaćivati više novca u NATO

Unatoč smanjenju poreznih prihoda, Njemačka je ipak obećala Sjevernoatlantskom savezu da će povećati izdvajanje za vojnu potrošnju na 1,5% BDP-a, piše Der Spiegel. Tako je vlada Angele Merkel odgovorila na stalne optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da Berlin troši premalo na obranu i sukladno tome “duguje NATO paktu mnogo novca”.

Njemačka vlada je uvjerila Sjevernoatlantski savez da će nastaviti povećavati izdatke za obranu, piše Der Spiegel.

Berlin je obećao NATO paktu povećanje vojne potrošnje na 1,5% BDP-a do 2024. godine, objavio je njemački časopis.

Međutim, takvo je obećanje savezne vlade kancelarke Angele Merkel  dano “unatoč smanjenju poreznih prihoda”, ističu autori članka Markus Becker i Matthias Gebauer.

Upravo jučer, prema informacijama novinara Der Spiegela, stalni predstavnik Njemačke u NATO paktu je glavnom tajniku Sjevernoatlantskog saveza Jensu Stoltenbergu predao takozvano godišnje strateško izvješće u kojem se Berlin obvezuje povećati izdvajanja za vojnu potrošnju.

Štoviše, Njemačka će nastaviti povećavati vojnu potrošnju i nakon 2024. godine, navodi se u dokumentu.

“Zapravo, vojni proračun Njemačke od sadašnjih 43,2 milijarde eura bi trebao rasti, ovisno o rastu bruto domaćeg proizvoda, na više od 60 milijardi eura”, istaknuli su Becker i Gebauer.

Obećanjem Sjevernoatlantskom savezu da će povećati izdvajanja za obranu je vlada Angele Merkel zapravo odgovorila na kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa, tvrde autori.

“Njemačka je često u središte pozornosti čelnika Bijele kuće, Donalda Trumpa, koji stalno okrivljuje Berlin da zbog premale vojne potrošnje duguje puno novca NATO-u. Savezna vlada tvrdi suprotno i brani se da je budžet Bundeswehra snažno porastao, posebno zbog izmijenjene sigurnosne situacije na istoku saveza”, objasnili su novinari njemačkog izdanja.

Der Spiegel