Published On: Pon, velj. 12th, 2018

Američki potpredsjednik poručio Sjevernoj Koreji: Ako želite, razgovarat ćemo

Sjedinjene Države sada su možda naklonjenije diplomatskom angažmanu sa Sjevernom Korejom i pokretanju dijaloga, dok Južna Koreja nastavlja s planovima za rijetki summit dviju Koreja.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u intervjuu za Washington Post da su SAD i Južna Koreja dogovorile uvjete za daljnji diplomatski angažman sa Sjevernom Korejom, prvo sa Seulom, a nakon toga bi moglo doći i do izravnih pregovora s Washingtonom bez preduvjeta.

Izgledi za održavanje razgovora uslijedili su nakon mjeseci napetosti među Pjongjangom, Seulom i Washingtonom oko sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa i razmjene uvreda i prijetnji između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una.

Poziv južnokorejskom predsjedniku u posjet Pjongjangu

Odnosi sa Sjevernom Korejom poboljšali su se posljednjih tjedana. Pjongjang je pristao poslati svoje najviše izaslanstvo ikada na Zimske olimpijske igre koje se održavaju u južnokorejskom Pjongčangu. Osim toga, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dobio je poziv da posjeti Pjongjang. Ako se taj posjet dogodi, bit će to prvi međukorejski summit od 2007.

U intervjuu za Washington Post, koji je dao u avionu na putu kući s Olimpijskih igara, Pence je rekao da će Washington nastaviti sa svojom “kampanjom maksimalnog pritiska” na Pjongjang, ali da će istodobno biti otvoren za razgovore.

“Nastavit ćemo maksimalni pritisak, ali ako želite razgovarati, razgovarat ćemo”

“Pritisak neće popustiti sve dok stvarno ne poduzmu nešto što će savez smatrati značajnim korakom prema denuklearizaciji”, kazao je Pence. “Tako da će se kampanja maksimalnog pritiska nastaviti i pojačati. Ali ako želite razgovarati, razgovarat ćemo.”

Jedan dužnosnik južnokorejske vlade rekao je da je stajalište Seula da odvojeni razgovori Južne Koreje i SAD-a s Pjongjangom trebaju dovesti do denuklearizacije Sjeverne Koreje uz istodoban nastavak sankcija i pritiska.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer