Published On: Fri, Sep 1st, 2017

AMERIČKI POLICAJAC: Ne brinite, ubijamo samo crnce

Policajac savezne američke države Georgije izazvao je burne reakcije javnosti kada je procurio video-snimak na kojem govori da oni “ubijaju samo crnce”.

Poručnik Greg Abbott najavio je povlačenje iz policije u Kobu u Georgiji nakon što su mu nadređeni nagovijestili otkaz jer se pojavio video-snimak toga kako on u srpnju prošle godine ženi u automobilu, koju je zaustavio zbog rutinske kontrole, govori „Ne brinite, ubijamo samo crnce“, piše „Washington post“, prenosi b92.

Abbott, koji trideset godina radi u policiji je, kako se vidi na snimku sa nadzorne kamere, zaustavio automobil radi rutinske kontrole, a žena koja se nalazi u vozilu govori kako „ne želi da spusti ruke kako bi uzela mobilni telefon jer je vidjela mnogo video-snimaka na kojima policajci ubijaju ljude“.

On joj na to govori: „Ali vi niste crnkinja, ne brinite. Mi ubijamo samo crnce. Samo crnce ubijamo, zar ne? Sve snimke koje ste vidjeli, na njima samo crnce ubijamo, je li tako?“

Poručnika su na konferenciji za novinare opisali kao ‘časnog policajca’ koji je počinio veliku grešku.

“Ne znam što je mislio, ali znam što je rekao”, dodali su na konferenciji za tisak.

Policijski Ured za neprikladne rasističke komentare saznao je u srijedu za ovaj slučaj nakon što su vidjeli snimak kog se dokopala ABC-jeva televizija WSB. Do kraja istrage Abbott je suspendiran, ali njegov odvjetnik kaže da u potpunosti surađuje i kako njegovu izjavu treba promatrati u kontekstu.

Šef policije, međutim, kaže da bez obzira na kontekst, izgovora za ovakav komentar – nema.

Podsjetimo, 2015. i 2016. godine u SAD dogodilo se više ubojstava Afroamerikanaca koje su počinili pripadnici policije, a zbog kojih je američka, ali i svjetska, javnost bila uzrujana i ogorčena zbog ponašanja policijskih djelatnika.