Published On: Sub, lis 30th, 2021

Američki obavještajci o Covid-19: Virus nije razvijen kao biološko oružje

Ured američkog ravnatelja Nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavio je jučer novu procjenu obavještajne zajednice, s koje je skinuta oznaka tajnosti, o podrijetlu covida-19, a u izvješću se procjenjuje da koronavirus nije razvijen kao biološko oružje.
Navode i da postoji mogućnost da nikad neće pouzdano utvrditi podrijetlo virusa.

Prirodno podrijetlo i curenje iz laboratorija uvjerljive su hipoteze o tome kako je covid-19 prvi put zarazio ljude, no analitičari se ne uspijevaju složiti oko toga što je vjerojatnije i može li se uopće donijeti konačna procjena, stoji u izvješću ODNI-ja.

U izvješću se također odbacuje sugestija da je koronavirus nastao kao biološko oružje i u njemu stoji da zagovornici ove teorije “nemaju izravan pristup Institutu virologije u Wuhanu” te su optuženi za širenje dezinformacija.

Četiri agencije nisu uvjerene da je virus došao od životinja?

Izvješće je produkt 90-dnevne revizije koju je administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila u kolovozu, usred intenzivnih političkih sukoba oko toga treba li kriviti Kinu za posljedicu globalne pandemije i u kojoj mjeri, ili vlade koje možda nisu dovoljno brzo reagirale da zaštite građane svojih zemalja.

U izvješću ODNI-ja stoji da četiri američke obavještajne agencije i tijelo koje okuplja više agencija imaju “nisku razinu povjerenja” da je covid-19 potekao od zaražene životinje ili srodnog virusa.

No jedna je agencija priopćila da ima “umjereno povjerenje” da je prva ljudska infekcija covida-19 najvjerojatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je vjerojatno uključivala eksperimentiranje na životinjama u Institutu za virologiju u Wuhanu.

“Nedostaju klinički uzorci”

Američke obavještajne agencije vjeruju da neće moći dati preciznije objašnjenje za podrijetlo covida-19 bez novih informacija koje ukazuju da je virus prošao specifični put od životinja do ljudi ili da je laboratorij u Wuhanu radio na virusu ili srodnom virusu prije nego što je nastao covid-19.

U izvješću se navodi da američkim agencijama i globalnoj znanstvenoj zajednici nedostaju “klinički uzorci ili potpuno razumijevanje epidemioloških podataka najranijih slučajeva covida-19” te da bi se moglo ponovo razmotriti ovo dvojbeno izvješće ako se pojavi više dokaza.

Kina se suočila s međunarodnim kritikama jer nije aktivnije surađivala u istragama o podrijetlu aktualnog koronavirusa.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Klempo
Klempo
1 mjesec prije

Dosta više o tom kovidu. Samo se sere o tome.

Jurica
Jurica
1 mjesec prije

Kako? Pa zar nije zbrisao kinezima iz lab u vuhanu?