Published On: Uto, ruj 18th, 2018

AMERIČKI MINISTAR OBRANE U SKOPJU: Glas na referendumu za novo ime Makedonije najvažniji glas u povjesti vaše nacije

Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država James Mattis, koji se danas nalazi u službenoj posjeti Makedoniji, nakon sastanka s premijerom Zoranom Zaevim i ministricom obrane Radmilom Šekerinskom, izjavio je kako je referendum koji će biti održan 30. rujna, o sporazumu o novom imenu Makedonije, najvažniji glas u povjesti te zemlje.

Mattis je rekao da je ovo njegova prva posjeta na funkciji državnog tajnika za obranu SAD-a Makedoniji i da mu predstavlja zadovoljstvo što je imao priliku da se susretne s premijerom i ministricom obrane u ovom jedinstvenom trenutku za Makedoniju.

“Vaša zemlja je proslavila godišnjicu neovisnosti u vrijeme kada se 95 posto građana izjasnilo da želi živjeti u slobodi, kao što kaže vaša himna. Trebate iskoristiti demokraciju kako biste krenuli ka novoj budućnosti. Citiram kancelarku Merkel: ‘Kao što ste glasali na referendumu za priključenje NATO-u, dajte najvažniji glas u povjesti vaše nacije.’ Svjesni smo da je kompleksan politički izbor pred vašim narodom. Podržavamo vas i naše makedonske prijatelje u ostvarivanju vaše demokratske odgovornosti da glasate. Kao što je rekao glavni tajnik Stoltenberg, pridruživanjem NATO-u dobili ste mjesto u najuspješnijoj vojnoj alijansi i savezu u povjesti zajedno sa 29 drugih zemalja koje su se obvezale da će štititi vas i vašu sigurnost”, rekao je Mattis.

Naglasio je kako članstvo u NATO-u pridonosi i jačanju ekonomije.

“Pridružujete se Alijansi koja se zalaže za sprovođenje standarda za teritorijalni integritet i slobodu i protiv onih koji se trude da nema ovakvih vrijednosti od Sirije do Ukrajine”, istaknuo je Mattis i dodao: “Spremni smo vas pozdraviti kao 30. člana, premijeru Zaev.”

Kazao je kako se razvija suradnja između dvije zemlje koje se suočavaju s modernim izazovima, poput cyber-sigurnosti koja je, kako je istakao, “opasnost za naše dvije demokracije”./AA/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare