Published On: Tue, Sep 29th, 2015

AMERIČKI MEDIJI SE PITAJU Je li Putin brutalno i neumoljivo porazio Obamu i zasjenio ga kao lidera?


CNN u tekstu pod naslovom “Je li Putin upravo zasjenio Obamu” piše da je prvo Putinovo pojavljivanje u New Yorku nakon desetljeća bacilo Obamu u defanzivu.
“Putin je predložio pobunu protiv globalne dominacije SAD i pokazao namjeru da želi od SAD preuzeti kontrolu nad koalicijom koja se bori protiv Islamske države”, piše CNN.
Kako ističe novinar američke mreže, Putin nije bio jedini državnik koji je “izazvao SAD” na godišnjem sastanku u UN, mjestu koje američki predsjednici obično koriste da vode glavnu riječ.
“Govori predsjednika Kine Sija Jinpinga i iranskog predsjednika Hasana Rohanija na 70. godišnjici UN su natjerali Obamu ne samo da brani naslijeđe svoje vanjske politike, koju već napadaju republikanci u SAD, već i da brani čitav koncept svjetskog poretka, koji je baziran na 70 godina dugoj nadmoći SAD “, piše CNN.
Ističe se da su i obraćanja predsjednika Kube Raula Castra i predsjednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija podvukla multipolarne izazove s kojima se suočava pozicija moći SAD.
“Obama je ponudio čvrsta opravdanja svoje politike … ali je izgledao kao da je u defanzivi u odnosu na tvrdnje kritičara da su njegovi potezi ojačali protivnike SAD”, piše CNN.
Kako se navodi, “najčvršći” izazivač bio je Putin, koji je pokušao pronaći rupe u američkoj politici u Ukrajini i Siriji, gdje vjeruje da će Obama morati popustiti.
“Putinova poruka u UN je bila jednostavna. Intervencije SAD i njihov unilateralizam su proizveli suprotan učinak na Bliskom istoku i vrijeme je za nešto novo”, piše CNN.
Putin je u oštrom govoru upitao Zapad, a prije svega SAD da li su čelnici “svjesni što su učinili”, zatim su on i Obama jasno iskazali suprotne stavove o situaciji u Siriji, da bi iza zatvorenih vrata proveli više od jednog i pol sata.
B92.net
Putinovo obraćanje nakon aneksije Krima:

*engleski titlovi klikom na gumb dolje desno