Published On: Fri, Jun 16th, 2017

AMERIČKI MEDIJI: Džihadisti dobivaju lažne identitete u BiH

Povratnici sa stranih ratišta pri dolasku u BiH dobijaju novi ili lažni identitet. Sve prisutniju terorističku “noćnu moru” koja dolazi iz BiH, gdje nekadašnji borci Islamske države (IS) pronalaze sigurna skloništa, zapadni lideri ignoriraju. Objavio je to “The Daily Caller News Foundation”, u analizi koju je sprovela istraživačka grupa ovog američkog portala, a u kojoj se navodi da je BiH poznata po tome što “prostire tepih” dobrodošlice stranim borcima, dajući im jasno do znanja da im je – osigurano sklonište.

Navodi se, takođe, da Bošnjaci imaju više boraca u ISIS-u po glavi stanovnika od bilo koje druge europske nacije. Jedno od objašnjenja bi, kako se dodaje, mogla biti visoka nezaposlenost, koja je, prema posljednjim podacima, viša od nezaposlenosti u Jemenu, Tunisu ili pojasu Gaze, prenose Nezavisne novine.

Eksperti za borbu protiv terorizma tvrde da se sve veći broj boraca ISIS-a vraća u BiH. Diplomate i sigurnosni eksperti upozoravaju da su povratnicima sigurna skloništa zapravo oni džemati u kojima se vijore zastave ISIS-a. Takvi džemati, navodi se dalje, primaju strane borce, koji se tu odmaraju, mijenjaju svoj identitet, dolaze do potrebnog oružja, ali i vrlo lako dolaze do novca (mahom je riječ o pranju novca), te isto tako ulaze u zemlje zapadne Europe.

Gordon Bardosh, predsjednik SEERECON-a, kompanije za strateško savjetovanje i analize političkog rizika, kaže da su džemati postali enklave unutar suverenih država.

“Uspostavljena su sela kojima upravljaju radikalni islamisti i definitivno funkcioniraju kao enklave unutar BiH. Takođe, uspostavili su i financijske mreže za transfer novca, dok istovremeno borcima daju nove ili lažne identitete”, kaže Bardosh. Prema njegovim riječima, kada dobiju novi identitet, ti ljudi život počinju ispočetka i mogu slobodno putovati širom svijeta.

“U tim zabačenim selima oni održavaju i paravojne obuke”, dodaje Bardosh. Tvrdi da su svi najveći napadi upereni protiv SAD, uključujući i 11. rujan, imali tzv. bosanske veze.

“Govorimo o ljudima koji su bili uključeni u napad 9/11. Govorimo o ljudima koji su bili uključeni u napad na ‘USS Cole’. Govorimo o ljudima koji su bili umiješani u napade na američka veleposlanstva u Africi, u kolovozu 1998. godine. Svi oni su tijekom devedesetih bili aktivni na Balkanu. Oni su ti koji su posijali sjeme svega ovog što danas gledamo”, kaže Bardosh.

Također, kako se tvrdi, BiH je igrala važnu ulogu i u nedavnim napadima širom Europe.

“Povjesno gledano, kada sagledamo razne terorističke napade, od posljednjeg na božićnom marketu u Berlinu, ili napada na ‘Charlie Hebdo’ u Parizu, ili napad na briselski metro, uvijek je tu postojala neka ‘balkanska veza’”, kaže Bardosh.

Abdelilah Himih, osumnjičeni za planiranje napada na Pariz, studenog 2015. godine, ili napada na Bruxelles, u ožujku 2016. godine, živio je na Balkanu. Naoružanje i streljivo pronađeni u Parizu potiču upravo s Balkana. Naser bin Ali Ansi, koji je nekada živio u BiH, preuzeo je odgovornost za napad na “Charlie Hebdo” u Parizu. Kasnije je Ali Ansi postao lider Al Kaide na Arapskom poluotoku./HMS/