Published On: Ned, kol 29th, 2021

Američki marinac razriješen dužnosti nakon što je u viralnom snimku prozvao „visoke lidere“ zbog loše planiranog izlaska iz Avganistana


Potpukovnik američkog korpusa marinaca rekao je da je razriješen dužnosti nakon što je izrazio frustraciju prema američkim liderima zbog haotičnog povlačenja iz Avganistana, insistirajući da zvaničnici preuzimu odgovornost za svoje neuspjehe.

U video snimku objavljenom na njegovom Facebook nalogu u četvrtak uveče, potpukovnik marinaca Stuart Scheller kritikovao je vojne i političke lidere zemlje zbog njihovih ponovljenih grešaka prilikom izlaska iz najdužeg rata u Americi, rekavši da „niko od njih ne diže ruku da prihvati odgovornost i  kaže: „Zabrljali smo ovo“.

“Imamo ministra odbrane koji je u maju u Kongresu svjedočio da bi avganistanske nacionalne bezbjednosne snage mogle da odole napredovanju talibana”, rekao je on, citirajući predviđanje koje se pokazalo radikalno pogrešnim nakon što su militanti pregazili cijeli Avganistan u nekoliko dana mjesec dana ranije.

„Želim ovo da kažem veoma snažno. Borio sam se 17 godina. Spreman sam sve to odbaciti da svojim višim vođama kažem: Zahtijevam odgovornost.“

Scheller je tvrdio da je evakuacija iz vazdušne baze Bagram – nekada najveće američke vojne instalacije u Avganistanu – bila ozbiljna greška, napominjući da nijedan visoki zvaničnik nije priznao prerano povlačenje.

„Ne kažem da moramo zauvijek biti u Avganistanu, ali kažem: Da li je neko od vas bacio svoj čin na sto i rekao: ‘Hej, loša je ideja da se evakuiše aerodrom Bagram, strateška vazdušna baza, prije nego što evakuišemo sve? Da li je to neko uradio?’“

Međutim, manje od 24 sata nakon što je video objavljen – prikupivši desetine hiljada dijeljenja samo na Facebooku dok je postao viralan i na drugim platformama – Scheller je rekao da ga je snimak gurnuo u vruću vodu, te da je “otpušten zbog nedostatka povjerenja i pouzdanosti.”

„Moj komandni lanac radi upravo ono što bih ja uradio … da sam na njihovom mjestu“, napisao je u sljedećem postu i dodao „Cijenim mogućnosti koje je pružala komanda AITB [Bataljon za naprednu pješadijsku obuku].”

Komentarišući dalje situaciju u još jednoj Facebook poruci, Scheller je rekao da su ga kontaktirali kolege marinci koji su ga zamolili da ukloni objavu. “Svi se slažemo sa tobom, Stu, ali ništa se neće promijeniti i to će za tebe lično imati visoku cijenu”, rekao je, parafrazirajući ono što su kolege rekle.

„Očigledno to nisam uklonio. Sad kad sam imao vremena da razmislim … ponudit ću ovo … ne možemo SVI griješiti. Ako se svi slažete … istupite. Oni imaju moć samo zato što mi to dozvoljavamo. Šta ako svi zahtjevamo odgovornost?“

Kažnjavanje marinca izazvalo je bijes na društvenim medijima, uključujući i veteranske grupe, a kritičari su primijetili da je Scheller do sada “jedina osoba koja je otpuštena” od pada Kabula u ruke talibanskih boraca, uprkos užurbanoj i loše planiranoj američkoj akciji evakuacije.

„Gubitak povjerenja u njega? Za to što ima mozak? ” upitao je jedan zbunjeni posmatrač.

Schellerov video zapis objavljen je samo nekoliko sati nakon što je samoubilačka bomba Islamske države (IS, ranije ISIS) eksplodirala ispred međunarodnog aerodroma Hamid Karzai u Kabulu, ubivši više avganistanskih civila, uključujući 28 pripadnika Talibana, dva britanska državljana i 13 američkih vojnika. Napad je izazvao kritike na račun administracije Joea Bidena i njegovih vojnih planera – koji su već kritikovani zbog neurednih evakuacija – uredništvo Wall Street Journala optužilo je predsjednika da je pokušao “sakriti odgovornost” nakon bombardovanja.

U petak uveče, Pentagon je saopštio da je izveo odmazdani napad bespilotnim letjelicama na ogranak Islamske države Avganistana poznatu kao ISIS-K, tvrdeći da su ubili jednog od militantnih organizatora. Međutim, još nije jasno da li je navodni pripadnik ISIS -K imao ikakve veze sa samoubilačkim bombaškim napadom u četvrtak.

logicno.com

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Robinzon Kruso
Robinzon Kruso
1 godina prije

Pa ti govori iskreno u demokraciji…
Gospodo, demokracija je laž silnih, kako bi vas demokratski pokorila i vi demokratski to prihvatili.
Najveća demokravija je u USA, zar to nije očigledno.

Mene kliču Hasso
Mene kliču Hasso
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon Kruso
1 godina prije

Džihadlijo, najveća demokratija ti je kod Erdogana, šta ti radiš u još uvijek nevjerničkoj Europi?

Mene kliču Hasso
Mene kliču Hasso
1 godina prije

Imamo veliki problem, ovim svijetom vladaju Erdogan, Soroš i katarski petrdolari a i sarajevski Talibani se nešto uskurčili! Izviti ako sam psovao…