Published On: Uto, lip 1st, 2021
#3rd |

Američki kongresnici oduševljeni hercegovačkim vinima

Završni događaj Molitvenog doručka za JI Europu koji se proteklog vikenda održavao u Mostaru bio je posjet vinariji Carska vina Grgo Vasilj koja se nalazi nedaleko od Međugorja.

Ako se vozite kroz Međugorje, prema Čapljini, a želite stići do ove vinarije, potrebno je da se odvojite lijevo na put koji vodi prema Križevcu, a i sama adresa vinarije je Put Križevca 1.

Na obiteljskom imanju nalazi se prekrasno zdanje, vinski podrumi, koji su oduševili i glavne goste ovog događaja – američke kongresnike – Robert Aderholta i Johna Moolenaara.

Sudionici Molitvenog doručka su obišli vinske podrume gdje ih je sa svojom obitelji dočekao vlasnik Andrija Vasilj.

U prigodnom govoru, Vasilj je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je upravo njemu pripala čast ugostiti sudionike Molitvenog doručka – osim spomenutih članova Kongresa, ostale goste iz Europe i svijeta, ali i domaće sudionike, prenosi portal Bild.ba.

Vasilj je goste upoznao s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje vina u ovoj obiteljskoj vinariji.

“Svoje obrazovanje sam stekao u Sjedinjenim Državama gdje sam upoznao svoju sadašnju suprugu s kojom imam i četvero djece”, počeo je Vasilj svoj pozdravni govor pa dodao: “Večeras ćete kušati vina koja moja obitelj proizvodi, ovo što sad pijete je naš rose, koji je dobio ime po mojoj najstarijoj kćerki Niki”, rekao je Vasilj.

Goste je upoznao i s potencijalima vjerskog turizma koje ovaj kraj, zahvaljujući neposrednoj blizini Međugorja, ima.

Ipak, najveći pljesak i oduševljenje je izazvao Andrijin otac Grgo.

“Ja sam ponosan da je petero od moje šestero djece visoko obrazovanje steklo u Americi”, rekao je on. Kazo je i kako je “vrijeme za njegov mirovinu”, ali je siguran da će “vinarija ostati u dobrim rukama”.

“Vrijeme je da se umirovim, da odmaram, ali nemam straha jer znam da će obiteljski posao ostati u dobrim rukama. Oni će to sigurno dobro raditi, možda i bolje od mene. Rekao bih da je za uspjeh obitelji i obiteljskog posla najvažnije pouzdanje u Boga. Njega treba zazivati i kad nam je teško i kad nam je lako, ako je Bog uz nas u svakoj situaciji, ništa nam neće faliti”, kazao je.

Prisutne je nasmijao kazavši kako on “svojoj djeci uvijek govori da uspore, ali ga oni nikada ne poslušaju”.

“Hvala našoj Gospi, Majci Božjoj, koja je uvijek uz nas”, rekao je on i dobio velik pljesak od prisutnih gostiju.

Američki kongresnici i drugi gosti, sudionici Molitvenog doručka, bili su oduševljeni vinarijom. Razgovarano je o samom procesu proizvodnje dobrog vina.

Vlasnik je gostima objašnjavao kako je za dobro vino potrebno više faktora – od sorti, što su u Hercegovini Blatina i Žilavka, preko kamena, sunca, berbe, sustava navodnjavanja i tome slično.

Među njima je bila i hrvatska parlamentarka Marijana Petir koja je kazala kako je sretna da je prije same večere i druženja uspjela otići i na misu i ispovjed u međugorsku crkvu.

Gosti su kušali razna vrhunska vina, čiji je naziv zaista točan, riječ je o, naime, zbilja carskim vinima.

Fini sirevi i tradicionalan hercegovački kruh pomogli su kušanju vina, a onda je domaćin Andrija izenadio goste.

“Tu smo još pet minuta pa idemo u hotel, na večeru”, rekao je Andrija gostima izazvavši pravo malo iznenađenje.

“Pa kakvu večeru, zar ovo nije večera”, komentirali su mnogi prisutni gosti uz smješak s obzirom na bogatu trpezu ispred sebe.

Večera je nastavljena u obližnjem hotelu koji je u vlasništvu obitelji Vasilj. U hotelu je molitvu pred večeru predvodio gvardijan franjevačkog samostana Dinko Peturina.

“Welcome to Međugorje”, pozdravio je prisutne goste i dobio ogroman pljesak s obzirom na to da se radi o gostima koji, uglavnom, cijene ovo hercegovačko svetište.

Nakon večere i prigodnog druženja u hotelu sudionici Molitvenog doručka su se zaputili natrag u Mostar, u hotel Mepas, gdje je tog jutra održan središnji događaj ovogodišnjeg Molitvenog doručka za Jugoistočnu Europu – sam Molitveni doručak kojeg su, osim prisutnih kongresmena, podržali i brojni drugi zastupnici iz Sjedinjenih Država, Njemačke, Hrvatske…/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x