Published On: Sri, ožu 12th, 2014

Američki kongres pozvao na uvođenje sankcija Rusiji

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju u kojoj osuđuje rusko narušavanje suvereniteta Ukrajine i poziva na uvođenje sankcija Rusiji. “Ova rezolucija je veoma važan dio širih napora da se pomogne Ukrajini i nametnu stvarni troškovi Rusiji”, rekao je poslanik Ed Roys, republikanac iz Kalifornije i predsjedavajući Komiteta za vanjska pitanja u Predstavničkom domu.

Roys je rekao da je rezolucija, koja sada odlazi pred Senat, veoma važna deklaracija podrške narodu Ukrajine tijekom krize. On je istaknuo da rezolucija pod “jasnim i nepogrešivim uvjetima” osuđuje agresiju Rusije, prenijela je agencija DPA.

Rezolucija potvrđuje da SAD imaju snažan interes u demokratskoj i naprednoj Ukrajini sa netaknutim teritorijalnim integritetom i poziva na određene akcije.

Dokumentom se zahtijeva “uklanjanje svih ruskih vojnih snaga sa Krimskog poluotoka sem onih koje djeluju u skladu sa Sporazumom iz 1997. godine o Crnomorskoj floti, raspoređivanje nezavisnih posmatrača iz OEBS-a na Krimu i drugim dijelovima Ukrajine, suspenzija vojne suradnje saveznika NATO-a i članica EU sa Rusijom, uključujući prodaju vojne opreme i bojkot samita svih članica G8 u Sochiju”.

Moskva je prošlog tjedna upozorila da će se bilo kakve sankcije koje SAD uvedu Rusiji zbog nemira u Ukrajini Washingtonu “vratiti kao bumerang”.