Published On: Pon, lis 17th, 2016

Američki institut za strategijska predviđanja: Balkan je još jedna 'europska arena'


Američki institut za strategijska predviđanjeprocjenjuje da je Balkan još jedna “europska arena” koja će privući pozornost Rusije i Zapada u posljednjem kvartalu ove godine.
“Poslije spornog referenduma u Republici Srpskoj koji je održan unatoč odluci Ustavnog suda BiH, pripreme za daljnje poteze Srba u BiH u cilju učvršćivanja njihove autonomije na uštrb federalnih institucija, dovest će do tenzija među etničkim skupinama u toj zemlji”, naveo je Stratfor u svojim prognozama za četvrti kvartal 2016.
To će, ocjenjuje se u tekstu, za sada ostati sukob niskog intenziteta, ali “podrška Moskve srpskom stavu i mogućnost izbijanja etničkih trvenja pruža Rusiji još jednu arenu za posredovanje u pregovorima s Europljanima i Amerikancima”, smatra američki institut.
U međuvremenu, kako predviđa, Europska unija će vjerovatno dozvoliti zemljama duž balkanske migrantske rute da granice zadrže zatvorenim, kako bi obeshrabrile migrante u pokušaju da dopru do Unije.
Debata u EU će, prognozira Stratfor, krenuti iu pravcu pružanja veće financijske pomoći zemljama u Africi i na Bliskom istoku, kako bi se tamošnje vlade potaknule da učine više u spriječavanju emigracije stanovništva. Tijekom posljednjeg tromjesečja 2016. godine, EU će debatirati io svojoj politici glede Rusije, navodi se u predviđanjima američkog instituta, uz ocjenu da će to, još jednom, iznijeti na vidjelo unutarnje podjele zbog politike tog bloka prema Moskvi, posebno kad je riječ o sankcijama vezanim za krizu u Ukrajini.
“Sankcije će ostati na snazi ​​do kraja godine, ali zamor od sankcija i intenzivno lobiranje Rusije u Europi će potaknuti žustru raspravu o tome kako pristupiti glasovanju o ruskim sankcijama početkom 2017. godine i da li ih djelomično ublažiti u zamjenu za napredak u poštovanju Protokola iz Minska “, naveo je Stratfor. Američki institut prognozira i da će tri faktora utjecati na zategnute odnose između Rusije i Zapada do kraja 2016.
Odlazak predsjednika SAD Baracka Obame i njegove administracije, predstojeće glasovanje EU o sankcijama protiv Rusije i ekonomski stres uz raspravu u proračunu u Kremlju. Moskva će, navodi Stratfor, iskoristiti razjedinjenost EU ishoditi ublažavanje sankcija, apelirajući na zemlje koje su otvorenije za tu mogućnost kao što su Italija, Grčka, Mađarska, Slovačka i Cipar.
“Sjedinjene Države će, međutim, nastaviti pritiskati države članice EU da produže sankcije, sve dok Rusija ne poduzme više koraka u cilju primjene sporazuma iz Minska”, zaključuje američki institut, prenosi RTV BN.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>