Published On: Mon, Oct 19th, 2015

Američki Hrvati kod veleposlanice Juliete Valls Noyes: Hrvatima u BiH potrebna potpora SAD

Novoimenovana veleposlanica SAD-a u Zagrebu Julieta Valls Noyes sastala se u Washingtonu s dužnosnicima nacionalnog saveza Hrvatsko-američke kulturne zaklade (NFCA) i Hrvatske bratske zajednice (HBZ) koje su predstavljali predsjednik NFCA Mijo Radočaj, predsjednik HBZ-a Ed Pazo, izvršni dopredsjednik NFCA Zvonko Labaš, te Steve Rukavina, Vlatka Peršin, Ivan Kraljić, Joe Foley i nacionalna tajnica/blagajnica HBZ-a Bernadette Luketić-Sikaris.

Tijekom susreta s novoimenovanom veleposlanicom, koja je u karijeri bila zamjenica šefa Misije pri Svetoj Stolici, zamjenica pomoćnika državnog tajnika za europske poslove, predstavnici NFCA i HBZ-a su naglasili kako su zajednice američkih Hrvata istaknule zabrinutost u vezi s nestabilnosti u BiH, uključujući i tekuće ekonomske i političke poteškoće ovdašnjih Hrvata, kao i druge teme koje se tiču odnosa Hrvatske i SAD-a, piše Večerenji list.

Jedan od sudionika sastanka Steve Rukavina, koji je jedan od osnivača NFCA 1993. godine, naveo je svoju povezanost tijekom donošenja Daytonskog mirovnog sporazuma (DPA), uspješne uspostave Brčko Distrikta i srodnih projekata s mnogim bivšim američkim dužnosnicima.

Tijekom susreta sugovornici su razmijenili stajališta o nastavku potpore dužnosnika SAD-a rezoluciji demokratske zastupnice Janice Hahn u proteklom sazivu Kongresa, (H. Res. 705), u kojoj se pozvalo na ponovno američko zanimanje za nacionalne reforme u BiH te se dodaje da su “potrebe za tim reformama ilustrirane te izazivaju političke i ekonomske poteškoće koje doživljavaju Hrvati u BiH u ovoj razmjerno novoj državi”. Ova rezolucija poziva na imenovanje posebnog predstavnika SAD-a u BiH./VLM/HMS/