Published On: Pon, sij 24th, 2022

“Američki državljani bi trebali napustiti Ukrajinu zbog prijetnje ruske vojne akcije”

SAD je u nedjelju objavio da je naložio povratak kući članova obitelji zaposlenika veleposlanstva u Ukrajini, preporučivši svim američkim državljanima da razmotre mogućnost odlaska zbog prijetnje ruske vojne akcije.

Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je odobrilo “dobrovoljni odlazak američkih državnih službenika i naredilo odlazak članova njihovih obitelji iz veleposlanstva u Kijevu zbog kontinuirane prijetnje ruske vojne akcije”.

Američkim državljanima u Ukrajini preporučili su da razmisle o mogućnosti odlaska.

“Američki državljani u Ukrajini trebali bi razmotriti mogućnost odlaska bez odlaganja, koristeći mogućnosti komercijalnog ili drugih, privatno dostupnih opcija transporta”, objavio je u nedjelju navečer State Department u informacijama o putovanjima.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini objavilo je da se o tom potezu konzultiralo s ukrajinskom vladom i da koordinira korake sa saveznicima i partnerskim veleposlanstvima u Kijevu koja utvrđuju svoj stav.

“Rusija bi u svakom trenutku mogla izvesti vojnu akciju i vlada SAD-a neće biti u poziciji evakuirati američke državljane u takvoj krizi, pa se (…) moraju pripremiti”, stoji u priopćenju veleposlanstva.

Veleposlanstvo u Kijevu i dalje radi a otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini, rekli su dužnosnici State Departmenta.

Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu “zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i covida 19”. “Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan”, stoji u obavijesti.

Upitano zašto je odluka o povlačenju članova obitelji zaposlenih u veleposlanstvu donesena baš sada, ministarstvo se pozvalo na prošlotjedno upozorenje Bijele kuće o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Moskva je u više navrata otklanjala tu mogućnost, napominje agencija dpa.

Viši dužnosnik State Departmenta govorio je u telekonferenciji s novinarima o “preventivnim mjerama”, navodi dpa.

New York Times izvijestio je u nedjelju navečer da predsjednik Joe Biden razmatra mogućnost slanja nekoliko tisuća američkih vojnika saveznicima u NATO-u u istočnoj Europi i na Baltiku.

Pentagon nije želio komentirati izvješće NYT-a, ali je istaknuo da je njihov glasnogovornik John Kirby u Petak izjavio da “ćemo se pobrinuti da pripremimo opcije kako bismo umirili naše saveznike, posebno na istočnom boku NATO-a”.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Grude
Grude
3 mjeseci prije

PRIČA SE PO KIJEVU DA RUSI JEDVA ČEKAJU DA UDJU U KIJEV I DA NABIJU NA KOLAC AMERIČKOG AMBASADORA

A ŠEFA CIA I KIJEVU SU OBEĆALI DA ĆE PEĆI NA RAŽNJU, KAO U SOMALIJI.

BJEŽI FAŠISTIČKA AMERIČKA BANDA DOK NIJE KASNO.

ZNAJU ONI DA JE UKRAJINA RUSKA ZEMLJA I DA SU DOSLI NA RUSKI GRUNT.

Dedzal
Dedzal
Šta ti kažeš na ovo?  Grude
3 mjeseci prije

Nikad Ukrajina nije bila ruska zemlja
…ruse su naselili iz rusije u donjezk i donbas…nisu prije zivili tamo…ne znam kako je postalo normalno da neko hoce da udje u tudju zemlju…a rusi uvijek otimaju tudje
🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇭🇷🇦🇹🇬🇧🇩🇪🇺🇸

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
3 mjeseci prije

Uzmi terapiju.

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Ovi Amerikanci nisu normalni.
Izazvati će rat širokih razmjera..Nije im Rusija islamske zemlje pa će o njih napasti bez posljedica .
Mogli bi amerikanci ovdje vrlo lako izvući deblji kraj ako napadnu.

Dedzal
Dedzal
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

De ne budali i nece Amerika nikog napast …oni su dosli na poziv Ukrajine…nijedna drzava koju je prije zauzeo sovjetski savez nece vise snjima i sve hoce u nato…to govori o dobroti rusa…nemoguce da ne valjaju ni madjari ni cesi ni slovaci ni poljaci ni rumuni ni ukrajinci a samo rusi valjaju…de ba…
🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇭🇷🇦🇹🇬🇧🇩🇪🇺🇸

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
3 mjeseci prije

🖕 Za ameriku i NATO. 🖕🖕 Za vas botine.

Dedzal
Dedzal
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
3 mjeseci prije

Odhebi cetnik…i vi srbi bi samo otimali tudje ko i rusi…nece da moze vise nikad…
🙋‍♂️🇧🇦🇮🇱🇭🇷🇦🇹🇬🇧🇩🇪🇺🇸

Josko
Josko
3 mjeseci prije

Od kako su na vlasti imperijalisti koji sebe nazivaju demokrate svijet je stalno na rubu sukoba i eskalacije stanja.