Published On: Wed, Aug 12th, 2015

AMERIČKI DIPLOMAT William Montgomery : Hrvati trebaju vlastiti entitet

Posljednji američki veleposlanik u SR Jugoslaviji William Montgomery smatra da je Daytonski sporazum “uspješno doveo do kraja rata, ali da njegove brojne mane sprječavaju pomirenje i čine BiH nefunkcionalnom”.
“Takva BiH uopće nije stabilna i ima znatne mogućnosti za izbijanje nasilja. U svemu tome, gubitnici su obični građani”, napisao je Montgomery u autorskom tekstu u Politici.
“Osnovni problem dejtonskih pregovarača jeste u činjenici da u ratu nije bilo jasnog pobjednika ili gubitnika s kojim bi pregovarali”, rekao je Montgomery.
Drugi problem s Daytonskim sporazumom, smatra Montgomery, “jeste prisiljavanje Bošnjaka i Hrvata da nastave sa svojim sporazumom iz rata kojim je bio formiran entitet zvani Federacija BiH. To je velika greška. Trebalo je da Hrvati dobiju vlastiti entitet. Ako to možda ranije niste primijetili, Federacija ne funkcionira, kao ni većina županija koji je čine”, piše Montgomery u autorskom tekstu.
“Ono što sada imamo jeste ‘Sveto pismo’ zvano ‘Dayton’, koji uopće ne funkcionira, niti će funkcionirati u izglednoj budućnosti. Ali on ne može biti ni promijenjen bez suglasnosti sve tri etničke grupe – a to je nešto što se neće dogoditi”, piše Montgomery.
I što sad, pita se autor teksta. Zapad i nema drugu mogućnost nego da nastavi da vozi na autopilotu svoju dvadesetogodišnju politiku podrške multietničkoj BiH zasnovanoj na Daytonskom dogovoru unutar trenutnih granica.
“Usput rečeno, to znači da dokle god nema nasilja ili referenduma o statusnim promjenama, Zapad neće puno mariti ako BiH ostane drugorazredna, zaostala i ekonomski nerazvijena zemlja čiji najbolji, najpametniji mladi ljudi beže u inozemstvo i čiji je život standard prije bliže afričkom neko europskom”, napisao je Montgomery.