Published On: Uto, pro 8th, 2015

Američki agenti su stigli i kreću u lov na bh. teroriste


Sjedinjene Američke Države će nastaviti zajedno s BiH jačati kapacitete za borbu protiv terorizma što znači jačanje sigurnosnih agencija i razmjenu obavještajnih podataka piše Dnevni list.
U pozadini ovog stava službenog Washingtona priopćenog prošlog tjedna, stoji konkretna operacija SAD-a – slanje u BiH iskusnih američkih obavještajaca specijaliziranih za borbu protiv terorizma i otkrivanje potencijalnih terorista. Izvori lista  kažu da je jedna manja grupa agenata iz SAD-a  već stigla i da će do kraja mjeseca doći još njih kako bi do kraja bio kompletiran cijeli tim.
Američki agenti radit će u okviru bh. Operativne grupe za borbu protiv terorizma koju će Udarna grupa za borbu protiv terorizma definitivno uspostaviti u idućih desetak dana. Njen zadatak bit će prikupljanje obavještajnih informacija i lociranje potencijalnih terorista u našoj zemlji. Prema ranije priopćenim podacima, u BiH ima oko 3.000 potencijalnih terorista, takozvanih spavača koji samo čekaju nalog da krenu u terorističke akcije.
Prema nekim, istina nepotvrđenim, informacijama uspostava Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj ključno mjesto i ulogu imaju američki agenti, dogovoreno je prošlog tjedna na tajnom sastanku u Sarajevu koji je organizirala Maureen Cormack, veleposlanica SAD u BiH.
Dnevni list saznaje da će cjelokupan rad bh. Operativne grupa za borbu protiv terorizma biti pod kontrolom američkih obavještajaca koji će sudjelovati u prikupljanju podataka o potencijalnim terorističkim prijetnjama i teroristima i njihovom lociranju uz pružanje svake vrste logističke i stručne pomoći. U njoj će biti predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija i Tužiteljstva BiH.
Operativnu grupu formira bh. Udarna grupa za borbu protiv terorizma koja je prošlog tjedna održala sastanak koji je sazvao i vodio Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara. Zanimljivo je da je Udarnu grupu  još 2004. godine formiralo tadašnje Vijeće ministara i precizirano je da radi pod vodstvom Tužiteljstva BiH i nadzorom Ministarstva sigurnosti BiH.
U okviru ovog Ministarstva postoji i Odsjek za borbu protiv terorizma. Udarna grupa nije proteklih godina bila vidljiva iako je bilo terorističkih akcija u BiH i tek prošlog tjedna se aktivirala u punom kapacitetu, možda i zbog globalne akcije u borbi protiv terorizma i ozbiljne opasnosti koja prijeti BiH od terorista koji djeluju u sastavu i po nalozima Islamske države. Ovo pogotovo zbog otvorenih i javnih prijetnji koje je ISIL uputio BiH nakon nedavne terorističke akcije u Parizu i nakon što je terorista Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH.
U srpnju ove godine  bh. vlasti usvojile su Strategiju borbe protiv terorizma za razdoblje 2015. – 2020., još nedostaje Akcijski plan za njeno provođenje i najavljeno je da će biti usvojen u idućih nekoliko dana čime će se institucionalizirati borba protiv terorizma.
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH najavio je da će Operativna grupa biti svojevrsni servis svim tužiteljstvima i da će uspostaviti jedinstvenu bazu personalnih i drugih podataka o svim potencijalnim teroristima u našoj zemlji.
Prema grubim podacima, u Siriji i na drugim inozemnim ratištima za Islamsku državu ovog trenutka bori se više od 300 državljana BiH. Koliko se terorista s bh. državljanstvom vratilo u BiH sa sirijskog, iračkog i drugih ratišta, nema preciznog podatka. Neke procjene kažu da se radi o oko 60 ljudi, a prema službenim podacima za oko 60 osoba u BiH se sumnja da su povezane s terorističkim organizacijama i o njima se vode istrage.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare