Utorak, 25 lipnja, 2024

Američka vojska evakuira čelnike ISIL-a – Pentagon: “Nemate nikakve dokaze”

Must Read

Čak iako uzmemo u obzir da se u stvarnom ratu paralelno vodi i onaj propagandni, vijest koju je objavila državna sirijska agencija SANA je potvrđena iz više izvora, a jučer smo u analizi “Kako se projekt Novog Bliskog istoka raspao u Siriji” pojasnili “taktiku kameleona” kojom se američka strana koristi od kada je ISIL poražen na bojnom polju piše Logično.com

Nedavno je general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog stožera ruske vojske, rekao kako SAD od ostataka ISIL-a stvaraju novu protuvladinu vojsku u Siriji, što provode u kampu za izbjeglice na granici Sirije, Jordana i Iraka, a dokazi o ovim aktivnostima su dobiveni ruskim satelitskim izviđanjem. Daljnja provjera je pokazala da u tom području postoji kamp za obuku terorista. Neki se pripremaju u drugom kampu na sjeveroistoku Sirije, gdje su Amerikanci uspostavili vojnu bazu. Teroristi koji su se ranije borili za “kalifat” su, kao kameleoni, jednostavno promijenili boju i postaju “Nova sirijska vojska”.

Citirajući izvore s terena, sirijska agencija SANA je izvijestila kako su američki helikopteri evakuirali zapovjednike terorista “Islamske države” iz nekoliko područja pokrajine Deir Ez-Zor u istočnoj Siriji.

Prema izvorima, čelnici terorističke skupine su američkim vojnim helikopterima iz sjevernih krajeva pokrajine Deir Ez-Zor evakuirani u susjednu pokrajinu Hasaka, gdje u blizini grada Al-Shaddadaya postoji baza i kamp za obuku novih boraca za borbu protiv “sirijskog režima”.

Sjedinjene Države operaciju evakuacije visokih zapovjednika “Islamske države” provode drugi put u proteklih mjesec dana, navodi sirijski vojni izvor.

Pentagon odbacuje sve optužbe

Naravno, Pentagon je odbacio sve optužbe da SAD podupiru teroriste “Islamske države”.

“Tvrdnje da SAD podržavaju ISIL su lažne i apsurdne. Ne pripremamo i ne pomažemo ISIL i radimo s partnerima kako bismo uništili ili uhvatili ove teroriste”, rekla je jučer glasnogovornica Pentagona Rebecca Rebarich.

Ranije je Rusija priopćila da su raketni napad na međunarodnu zračnu luku u Latakiji, odnosno bazu ruske zrakoplovne skupine u Hmeymimu, teroristi proveli 27. prosinca uz pomoć Sjedinjenih Država. Svi projektili su pravovremeno uništeni u zraku obrambenim sustavom “Pancir”, tako da nije bilo ni žrtava, ni materijalne štete.

Ruski zapovjednici su također potvrdili evakuaciju zapovjednika poraženog “kalifata”, koju su proveli američki helikopteri, što navodno potvrđuje vojnu suradnju “Islamske države” i američke vojske u Siriji.

Da to nije nikakva tajna je potvrdio i BBC, čiji je novinar snimio konvoj terorista kojem su američke specijalne snage osigurale siguran prolaz iz Raqqe u istočni dio pokrajine Hasaka.

Prema potpredsjedniku ruskog Odbora za obranu i sigurnost Vijeća Federacije, Francu Klinceviču, “evakuacija potvrđuje blisku suradnju ISIL-a i međunarodne koalicije militanata koju predvode SAD”.

“Ako ćemo zvati stvari pravim imenom, to nije bilo nikakva evakuacija, jer se evakuiraju ljudi koji su u nevolji. U ovom slučaju američka vojska spašava teroriste u Siriji od potpunog uništenja, ali ne zbog humanosti. Postoji jasna namjera da ih se iskoristi u borbi protiv vladinih snaga i oni postaju dio takozvanih Sirijskih demokratskih snaga koje podržavaju Sjedinjene Države”,  rekao je Franc Klincevič.

Na sve optužbe Rusije, Pentagon je kratko odgovorio: “Za ove tvrdnje nema dokaza”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -