Published On: Sri, pro 8th, 2021

Američka vlada uvela sankcije krimosima na Zapadnom Balkanu: “Nastavit ćemo agresivno prekidati veze”

Američka vlada, točnije njihovo Ministarstvo financija, danas je počela s uvođenjem sankcija za kriminalce sa Zapadnog Balkana.

Kako su rekli, današnje radnje poduzimaju se u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 13818, koja se nadovezuje i provodi Globalni zakon o odgovornosti za ljudska prava – Magnitsky, a cilja na one koji su odgovorni za korupciju i teška kršenja ljudskih prava.

“Transnacionalni organizirani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku s ogromnim destabilizirajućim učincima na vladavinu prava i demokratsko upravljanje”, rekla je Andrea M. Gacki, voditeljica Ureda za kontrolu strane imovine.

“Nastavit ćemo agresivno razbijati veze između transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivnih aktivnosti, posebno onih na vlasti koje imaju povjerenje javnosti.”

Američko ministarstvo financija stavilo je na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske stranke na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa sjevera Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset osoba povezanih s njima. .

Spomenuti gospodarstvenici bliski su vladajućoj stranci u Srbiji, SNS-u Aleksandra Vučića.

Na popisu se, između ostalih, nalazi i Željko Bojić, bivši načelnik operative Kosovske policije za sjever, koji se, kao i Radoičić, dovodi u vezu s ubojstvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Kosovske institucije traže Bojića.

Na popisu je i Marko Rosić, optužen u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića.

Među osobama pod američkim sankcijama je i Radule Stević, jedan od srpskih poduzetnika poznat po pobjeđivanju na mnogim natječajima kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte na sjeveru Kosova.

Osim ovih osoba, na popisu američkih sankcija nalazi se i više od 20 tvrtki koje su s njima povezane, a sa sjedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

Među njima su i firma Dolly Bell iz Beograda koja se povezuje sa Zvonkom Veselinovićem, kao i firma Civija Komerc iz Šapca za prodaju motornih vozila, građevinska firma INCOP iz Ćuprije, Betonjerka Aleksinac, Samostalna radnja Prizma iz Mitrovice, Novi Pazar. -Put i drugi.

Sankcije SAD-a uglavnom blokiraju imovinu pojedinaca s popisa, a američkim građanima zabranjena je suradnja s njima.

Prema internetskoj stranici Ministarstva financija SAD-a, popis pojedinaca i njihovih tvrtki u pojedinim zemljama objavio je 8. prosinca Ured za kontrolu inozemne imovine.

Ovaj Ured upravlja i provodi gospodarske i trgovinske sankcije temeljene na ciljevima vanjske i nacionalne sigurnosti SAD-a protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca drogom, onih koji su uključeni u aktivnosti širenja i drugih prijetnji nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici ili gospodarstvu Ujedinjene države.

Ministarstvo financija SAD-a optužilo je Zvonka Veselinovića i njegova brata Žarka da imaju dogovore s političarima kako bi pomogli svojim strankama u pobjedi na izborima i da su davali novac političkim kandidatima.

Zauzvrat, političari su braći dali najbolje infrastrukturne ugovore, dali im poslovne informacije o vlasništvu kako bi podržali njihova ulaganja i dali im kontrolu nad određenim područjima za njihovo poslovanje, priopćilo je Ministarstvo financija, prenosi RSE.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
1 godina prije

tko tu koga šiša

Last edited 1 godina prije by Ganga🐉
Bollero
Bollero
1 godina prije

Ne khužim, kako i kakve sankcije mere uvesti ministarstvo financija USA za krimose Balkana !? 😂
jel ovo neka zeka iz covid zone ?

Last edited 1 godina prije by Bollero
Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Bollero
1 godina prije

Evo da ti ja malo razjasnim,Izraelc kad žele bombardirat neku zgradu najprija je pogode obilježavajućom raketom kao signal da je ko oće da napusti.Tako i oni počmu sa dna sa sankcijan ne da bi ovaj ološ sankcionirali već da bi Vučiću,a i drugima,pokazali da znaju sa kim i šta radi.Kasnije će krug samo sužavat.Kapiši?

Bollero
Bollero
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 godina prije

Djelomično si odgovorio, bolje reći općenito. Samo mi reci, kakva konkretna sankcija je ovdje u pitanju ?

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Bollero
1 godina prije

Poruka je važna a sankcije imaju efekt tek na nivou države.

Jerko
Jerko
1 godina prije

Šta je sa krimosima iz bih? Crne gore? Kosova? Croatije?

Jerko
Jerko
1 godina prije

Dobro je meni mati govorila da se ne bavim kriminalom. Što bi sada nahebo.