Published On: Ned, sij 18th, 2015

AMERIČKA VELEPOSLANICA ZA JEDINSTVEN ŠKOLSKI PROGAM: Ukidaju se sarjevski udžbenici prema kojima su Srbi i Hrvati zapravo Bošnjaci a Ahdnama povelja slobode?

Nakon prvog tjedna u vašoj prekrasnoj zemlji, želim s vama podijeliti prva razmišljanja i ideje o tome kako očekujem da ćemo zajedno raditi. U petak sam službeno postala američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini predajom akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva, gospodinu Ivaniću. Radujem se suradnji s njim, predsjednikom Izetbegovićem, predsjednikom Čovićem, kao i s ministrom vanjskih poslova Lagumdžijom.

Hvala vam svima za iznimno toplu dobrodošlicu. Dugo je trebalo da dođem, ali imam osjećaj kao da sam, ustvari, došla u pravi trenutak. Formiraju se nove vlasti, a naši europski partneri još jednom pokazuju posvećenost da Bosnu i Hercegovinu približe članstvu u EU. Pred nama je godina puna izazova i puno posla treba uraditi. Međutim, ovo je također godina u kojoj se obilježavaju važne godišnjice.

Ja ću se fokusirati na suradnju sa svima vama i s našim međunarodnim partnerima kako bi ova zemlja postala u potpunosti funkcionalno i demokratsko društvo odgovorno građanima. U ponedjeljak sam posjetila Bruxelles i sastala se s ključnim akterima u Europskoj Uniji i NATO savezu, koji su još jednom potvrdili opredjeljenost da surađuju s vama kako bi BiH postala dio tih institucija. Vi znate da su SAD posvećene pomoći BiH da postane otvorena i progresivna demokracija, a ja želim raditi sa svojim timom iz Veleposlanstva da nađemo načina kako bismo pomogli ovoj zemlji da iz faze stabilnosti pređe u fazu prosperiteta. Zbog toga što vjerujemo da je za postizanje ovog cilja ključno da BiH osnaži veze sa Zapadom, a ankete pokazuju da većina vas to želi, neću se ustručavati da tražim od političkih lidera da ispune obećanja koja daju euro-atlantskim institucijama i, što je još važnije, obećanja koja su dali svojim građanima u vrijeme izbora.

Ne treba ni spominjati da je aktivni angažman civilnog društva ključni dio takvih nastojanja. Planiram uskoro početi putovati širom zemlje i razgovarati s vama – da čujem što je to što vas brine, koja su vaša nadanja, i, što je najvažnije, da pokušamo identificirati nove načine na koje možemo doprinijeti boljoj budućnosti BiH. Kako bismo prešli put od pukog preživljavanja do stvarnog napretka, poslovna i investicijska klima moraju se poboljšati kako bi ljudi našli posao. Da bi se to dogodilo, pojedinci i institucije u BiH se moraju ozbiljno pozabaviti korupcijom, kao i politikom koja korupciju tolerira, te pravnim sustavom koji okreće glavu od korupcije. Veleposlanstvo ima nove programe za borbu protiv korupcije i to će biti tema razgovora koje ću voditi sa svima – od najvažnijih lidera do vlasnika trgovina. Ne samo da BiH mora olakšati pokretanje novog biznisa, bilo da se radi o velikim firmama ili malim poduzećima, nego taj proces mora biti koristan za sve.

Još jedna stvar o kojoj želim razgovarati s najširim mogućim auditorijumom je kako BiH može dodatno promovirati toleranciju i bogatu raznolikost koje su temelj ove zemlje. U tom smislu, čvrsto vjerujem da djeca treba da pohađaju školu zajedno i da uče prema jedinstvenom planu i programu kako bi upoznali jedni druge i, istovremeno, stekli umjeća potrebne za konkretan doprinos budućnosti svoje zemlje. Štoviše, želim sudjelovati u diskusijama o tome kako ići dalje od pukog prevazilaženja tradicionalnih nacionalnih i etničkih podjela, uključujući i manjine i druge, ponekad marginalizirane skupine u društvu. Moja majka je odrasla na maloj farmi u ruralnom dijelu Amerike, a moj otac je odrastao u urbanoj imigrantskoj sredini, a učili su me da zemlja mora iskoristiti raznolikost porijekla i vrijednosti svih svojih građana da bi bila uspješna.

Kao službeni predstavnik Vlade SAD, svakako ću surađivati s institucijama i političkim liderima ove zemlje. Ali, na samom početku mog mandata u BiH, želim naglasiti koliko ozbiljno računam na svakog građanina i civilno društvo u rješavanju brojnih problema koji su pred nama. Iz onoga što sam naučila o BiH i iz ogromnog iskustva mog tima u Veleposlanstvu, smatram da treba da posvetimo još više pažnje pružanju podrške velikom broju talentiranih građana, intelektualaca, NVO i novinara koji imaju ključnu ulogu u pozitivnim promjenama. Ne treba ih samo hvaliti, treba im se pridružiti. Za mene taj zadatak počinje u ponedjeljak – pratite moje aktivnosti.

Jedva čekam da se upoznamo, da čujem vaša razmišljanja, snove i probleme, te da pomognem vaša nastojanja da BiH postane zemlja u kojoj svi imaju šansu, kao što i treba biti. Želim posjetiti sve dijelove zemlje, upoznati vas i osjetiti vašu bogatu i raznoliku kulturu. I dok to budem radila, planiram i dalje koristiti ovaj prostor za održavanje otvorenog dijaloga s građanima BiH, kao što su radili i moji prethodnici. Moja zemlja je istinski prijatelj i saveznik BiH i ja namjeravam aktivno graditi naše odnose na tim čvrstim temeljima.