AMERIČKA STUDIJA Remdesivir djeluje, to je čudo, ljudi ozdrave u par dana

Pacijenti koji su dobili eksperimentalni lijek Remdesivir oporavili su se jako brzo od koronavirusa, a neki su pušteni iz bolnice nakon par dana, objavio je portal STAT News, a prenio CNN.

Riječ je o pacijentima koji su imali teške simptome i temperaturu, a bili su dio eksperimentalnog liječenja u bolnici sveučilišta u Chicagu. Testiranje je izvršeno na 125 ljudi, a njih 113 je imalo teže oblike bolesti. Svih 125 je dobivalo dnevne doze Remdesivira.

 

“Izgubili smo samo dva pacijenta, a velika većina je puštena kući”, izjavila je Kathleen Mullane, specijalistica koja vodi pokusno liječenje koronavirusa.

Čikaško sveučilište priopćilo je da će rezultate eksperimenta objaviti tek nakon što period takvog liječenja završi i nije imalo dodatnih komentara.

Neuspješan protiv ebole, uspješan protiv covida-19

U svijetu još ne postoji odobrena terapija liječenja covida-19, ali američki nacionalni institut za zdravstvo pokreće pokusne terapije s nekoliko lijekova od kojih je jedan i spomenuti Remdesivir. Isti lijek testiran je u liječenju ebole, ali nije bio uspješan. No, testiranja na životinjama pokazala su da bi mogao biti koristan u liječenju covida-19, SARS-a i MERS-a.

WHO je u veljači objavio da Remdesivir ima potencijala u liječenju koronavirusa.

“Većina naših pacijenata ozdravi za u prosjeku šest dana, što nam govori da terapija može trajati manje od deset dana”, rekla je Mullane.

Problem u njezinu eksperimentalnom liječenju je što ne postoji kontrolna grupa, odnosno zasad se njihove rezultate nema s čime usporediti i ne može se još utvrditi jesu li pacijenti zaista ozdravili od tog lijeka. Gilead Sciences, američka tvrtka koje je izumila lijek, sponzorira njegovo testiranje na 2400 pacijenata u 152 lokacije diljem svijeta među kojima je i 1600 pacijenata sa simptomima srednje jačine. Iz tvrtke su poručili da rezultate testiranja očekuju do kraja mjeseca, prenosi Index.hr.

“Razumijemo koliko je lijek za covid-19 hitan i svjesni smo da Remidesivir pokazuje dobre rezultate. No, još je premalo podataka kako bismo mogli donositi bilo kakve zaključke. Trenutačni podaci nisu dovoljni da bi se ovaj lijek proglasio terapijom za covid-19”, stoji u priopćenju Gilead Sciencesa koje je dobio CNN.

Muškarac koji je sudjelovao u studiji: To je čudo

Slawomir Michalak, 57-godišnji radnik iz predgrađa zapadno od Chicaga, bio je među sudionicima studije u Chicagu. Jedna od njegovih kćeri počela je pokazivati simptome krajem ožujka, a kasnije joj je dijagnosticiran blagi covid-19. Michalak je, pak, imao visoku temperaturu, teško je disao i imao je jake bolove u leđima.

“Osjećao sam kao da me netko udara u pluća”, rekao je za STAT.

Na poziv supruge Michalak je u petak, 3. travnja, otišao u bolnicu Sveučilišta u Chicagu. Pristao je sudjelovati u istraživanju.

Prvu dozu Remdesivira dobio je u subotu, 4. travnja. “Temperatura mi je pala gotovo odmah i počeo sam se osjećati bolje”, rekao je.

Drugu dozu dobio je u nedjelju. Primio je još dvije dnevne doze Remdesivira i oporavio se dovoljno da je u utorak, 7. travnja, otpušten iz bolnice.

“Remdesivir je bio čudo”, rekao je.