Published On: Uto, lis 6th, 2015

AMERIČKA PUBLICISTKINJA SUROVO REALNA: Ovako počinju svjetski ratovi!


Američka publicistkinja, dobitnica Pulitzerove nagrade Anne Applebaum, u interviewu bečkom dnevniku Presse, upozorava da je vojna akcija Rusije u Siriji uslijedila nakon što je Zapad bio bez plana i kritizirala je Austriju zbog “pranja” ruskog novca.
Ona smatra da intervencija u Siriji skreće fokus zapada, ali i ruskih medija s Ukrajine, konflikta u kojem se nije nazirao pozitivan kraj za Rusiju. Applebaum, također, smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin želi svojom akcijom ojačati predsjednika Sirije Bashara al-Assada i spriječiti mogućnost revolucije u Rusiji.

Zapad doprinioo jačanju Putina

Prema njezinim riječima, Putin možda nema plan, ali ima strategiju, koja glasi održavanje na vlasti time što ruskom stanovništvu pokazuje da snaga i oživljavanje Rusije ovisi samo od njega osobno. Istovremeno Applebaum ističe da je to i ruski način vođenja vanjske politike, koji je za zapad, koji ne razmišlja geopolitički, često čudan. Ona naglašava da je zapad doprinjeo jačanju Putina, kritizirajući američkog predsjednika Baracka Obamu zbog stvaranja utiska da se SAD želi povući iz svijeta i manje bude vojno prisutan preko Atlantika, što je otvorilo vakuum.
”Putin želi svojom akcijom ojačati predsjednika Sirije i pošto zbog toga nema nikakve razumne zapadne strategije Putin može raditi što sada čini”, podvukla je Applebaum. Obama, kako navodi, ne želi vidjeti vojno rješenje u Siriji, ali istovremeno nije razvio diplomatsku soluciju, a po pitanju Ukrajine, gdje se radi, kako je uvjerena, o vojnom konfliktu, on se oslonio i prepustio problem njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Rusija će izvesti hibridni napad na tri baltičke članice EU

Applebaum smatra mogućim da će Putin iskoristiti predsjedničke izbore u SAD-u, na jesen iduće godine, za “hibridni napad na tri baltičke članice EU”. “Vlada Obame je već sada umorna od vlasti i ne predlaže nikakve nove ideje”, kritizirala je Applebaum dodajući da bi NATO-u teško palo da obrani takvu jednu invaziju.
Ona je naglasila da tako počinju svjetski ratovi, koji se mogu spriječiti samo reformom NATO-a i povratku k principu Hladnog rata zastrašivanja, za što su potrebna naoružanja, baze u srednjoj i istočnoj Europi, ali i treba pitanje informativnog rata shvatiti ozbiljno, jer, kako ističe, Rusija u cijeloj Europi upotrebljava novac da promjeni politiku tih zemalja.

Austrija treba prestati prati ruski novac

Applebaum je pozvala Austriju da prestane ”prati” ruski novac, dodajući da bi ako tako nastavi postala žrtva takve vrste korupcije. Spremnost za pranje ruskog novca, prema njenim riječima, jedan je od razloga zašto je Putin toliko dugo na vlasti.
“Zato što su zapadne države pomagale da se krade novac od ruske države i iznese iz zemlje, te i opere”, smatra Applebaum.
Tanjug l Avaz

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare