Published On: Sri, ožu 19th, 2014

AMERIČKA AMBASADA JASNO PORUČILA: Federacija BIH nije Krim, i nema se pravo otcijepiti od BiH

Stav Sjedinjenih Američkih Država je dobro poznat i ostaje nepromijenjen: Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo nijednom entitetu da se otcijepi od BiH

 Stav Sjedinjenih Američkih Država je dobro poznat i ostaje nepromijenjen: Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo nijednom entitetu da se otcijepi od BiH.
Ovo je Agenciji  Fena odgovoreno iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH na pitanje kakav je stav Ambasade SAD-a prema povlačenju paralela da bi referendum na Krimu o pripajanju Rusiji mogao eventualno služiti kao presedan za referendum o odvajanju Federacije BIH iz BIH. Naime iz ovog entiteta sve glasniji su povici da ne žele živjeti u istoj zemlji sa genocidnim RS-om.
– Retoričke spekulacije o secesiji nisu korisne. Bilo koja aktivnost koja bi vodila u pravcu disolucije Bosne i Hercegovine predstavljala bi kršenje Dejtonskog sporazuma – naglašeno je u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.