Published On: Uto, sij 8th, 2013

AMERI POKREĆU NOVU IGRU KAUBOJA I INDIJANACA : S proljećem dolazi nova Federacija BiH?

moon-every-system-can-be-changedAmerički veleposlanik u BiH Patrick Moon obaviješten je o inicijativi za reformu Ustava Federacije BiH i ona se još razmatra, potvrdili su danas za Fenu iz veleposlanstva SAD-a u BiH.
Neslužbeno, SAD i Europska unija angažirale su i stručnjake za ustavna prava koji već mjesecima zajedno s domaćim kolegama koje su predložile političke stranke iz Federacije BiH, predstavnicima bh. akademske zajednice te predstavnicima različitih lokalnih i stranih nevladinih udruga zainteresiranih za ovaj proces, rade na konačnim prijedlozima.
Patrick Moon u nekoliko navrata prošle godine je istaknuo da SAD nema nikakav konkretan prijedlog, ali jedino rješenje za preustroj Federacije BiH je reforma Ustava.
Stav predstavnika SAD-a i EU koji su uključeni u cijeli proces je da politički čelnici u FBiH moraju pokrenuti dijalog i postići kompromis i složno doći do rješenja.
Cijeli proces odvija se uz pokušaj promjena Ustava BiH za proces pridruživanja Evropskoj uniji, konkretno s provedbom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”.
Svi politički lideri podržavaju reforme ustava, iako pri tome imaju različita viđenja.
Sve reforme Ustava morat će se dogovoriti između predstavnika stranaka u FBiH. SAD i EU želi vidjeti funkcionalniju FBiH koju bi predvodila Federalna vlada s manje administracije i da bude značajno jeftinija nego do sada, a da služi interesima građana cijele Federacije BiH.
S proljećem dolazi nova Federacija BiH?
SAD i EU imaju jasan stav da nema ništa od formiranja treće federalne jedinice i to smatraju korakom unatrag, piše Fena.
Svi dosadašnji politički prijedlozi o novom preustroju vlasti svode se na jačanje općina kao najznačajnije lokalne zajednice gdje građani ostvaruju većinu svojih prava, pa i obveza. Siromašne, odnosno “nerentabilne“ općine bi se ukinule ili spajale u jednu.
Ima još i prijedloga o spajanju županija, ali to su samo nagađanja i svako želi zauzeti što bolju pregovaračku poziciju.
Neslužbeno, na proljeće će se bar znati prijedlozi oko novog preustroja Federacije BiH.