Published On: Čet, velj 25th, 2021

Ambasadori se odbili sastati s predstavnicima bošnjačkih stranaka zbog situacije u Srebrenici

Nakon što su prije dva dana stranke koje su podržale odluku o bojkotu izbora u Srebrenici uputile zahtjev za hitan sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske, kao i predstavnicima Delegacije EU-a u BiH i OSCE-a u BiH, danas je stigao i odgovor.

U njemu su se ambasadori “zahvalili na dopisu” i naveli kako “razumiju zabrinutost u vezi s položajem povratničke populacije širom BiH, posebno u Srebrenici”, te istaknuli kako se “nastavljaju zalagati za okruženje bez diskriminacije i retorike podjela i jasno se protive svim oblicima negiranja genocida i veličanja ratnih zločina”.

– Odgovornost za osiguranje da se izbori provode u skladu sa međunarodno priznatim standardima je na domaćim vlastima. Centralna izborna komisija je primarni administrator izbora i odgovorna je za obradu žalbi u vezi s izborima, u saradnji sa relevantnim pravosudnim institucijama. Napominjemo da je inicijativa Moja adresa: Srebrenica uložila apelaciju Ustavnom sudu – navodi se u odgovoru.

Ambasadori su dalje pozvali lidere stranaka da priznaju rezultate izbora nakon što budu konačni “u najboljem interesu demokratskih standarda i, što je još važnije, svih građana Srebrenice”.

– Koristimo priliku da ponovimo našu podršku konstruktivnom dijalogu u Srebrenici i demokratskom predstavljanju u skladu sa svim postojećim zakonskim odredbama. Stojimo na raspolaganju za dijalog sa svim stranama nakon formiranja lokalnih vlasti, s ciljem utvrđivanja načina kako nastaviti s podrškom povratničkoj populaciji i prosperitetu Srebrenice – navodi se u odgovoru na dopis.

Podsjetimo, Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i pravda (NIP), Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) uputili su zahtjev za hitni sastanak sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske, kao i predstavnicima Delegacije EU-a u BiH i OSCE-a u BiH.