Published On: Pon, ruj 28th, 2020

Ambasador Nelson upozorava: BiH bi mogla ostati bez pomoći SAD-a

Ukoliko Strategija Bosne i Hercegovine za borbu protiv trgovine ljudima ne bude implementirana, BiH će pasti na nivo 3 na američkoj listi, što će je uvrstiti među zemlje koje ulažu najmanje u zaustavljanje trgovine ljudima, izjavio je američki ambasador  Erick Nelson.

Pad na nivo 3 će, pojasnio je veleposlank, za posljedicu imati potpuno ukidanje nehumanitarne, netrgovinske pomoći Vlade SAD-a Bosni i Hercegovini – uključujući vojnu pomoć i pomoć USAID-a.

 

Američki ambasador u BiH je upitan za komentar u vezi s aktualnom situacijom kada je riječ o implementaciji ove strategije, a nakon što je Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici još jednom pozvalo pojedine institucije da ulože dodatne napore na ispunjavanju jasnih zadataka u provođenju strategije.

Adrese su bile, između ostalih, Vijeće ministara BiH, Tužiteljstvo BiH, te pojedini kantoni.

Ovo se dogodilo nakon posjete zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan Matthewa Palmera.

– Strategija BiH za borbu protiv trgovine ljudima u osnovi se odnosi na zaštitu žrtava i vladavinu prava. Također, govori i o institucijama čije funkcionieanje treba osigurati zaštitu i pravdu za žrtve, te uhićivanje i procesuiranje onih koji su uključeni u gnusni zločin trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina je već napravila određene pozitivne pomake u pravom smjeru revitalizacijom udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i poduzimanjem koraka na osiguranju financijske pomoći žrtvama.

Predsjedništvo BiH je napravilo važan korak pokazujući jedinstvo i vodstvo kada je u pitanju implementacija državne Strategije.

Ali, potrebno je učiniti mnogo više – Vijeće ministara BiH mora regulirati pravni status i odobriti prošireno članstvo za udarnu grupu za borbu protiv trgovine ljudima.

BiH mora unaprijediti obuku za policiju, tužitelje i suce; i, u konačnici, pokazati porast broja krivičnih gonjenja i presuda u slučajevima koji se odnose na trgovinu ljudima, rekao je američki ambasador.

No, koje institucije nisu odgovorile zadatku?

Ambasador Nelson je upitan što se konkretno može zamjeriti Tužiteljstvu BiH u procesuiranju ovih krivičnih djela.

-Sjedinjene Države ne komentiraju konkretne zadatke institucija i njihov rad.

Osnovni, prvi korak u poboljšanju rangiranja BiH u borbi protiv trgovine ljudima je implementacija državne Strategije za borbu protiv trgovine ljudima koju je u siječnju odobrilo Vijeće ministara BiH.

Sjedinjene Države pozdravljaju činjenicu da su neki nivoi vlasti u BiH počeli sa uspostavom lokalnih koordinacijskih timova i razvojem nužnih akcijskih planova za borbu protiv trgovine ljudima.

Upravo to je i predviđeno Strategijom za borbu protiv trgovine ljudima za period 2020-2023. usvojenom u siječnju.

RS je izvijestila da je usvojila svoj akcijski plan, a državni akcijski plan je u nacrtu i treba biti odobren.

U Federaciji BiH brojni kantoni su također počeli raditi na svojim akcijskim planovima“, kazao je američki ambasador.

On naglašava da su SAD spremne dati podršku ovim naporima. Kroz programe USAID-a, dodaje, SAD trenutno pružaju podršku kantonima u Federaciji BiH koji su već uspostavili koordinacijske timove za razvoj akcijskih planova i poslali ih svojim lokalnim vladama na usvajanje.

„Drago mi je da je BiH počela raditi na nekim od ovih zadataka, ali još dosta treba puno raditi kako se BiH ne bi spustila još niže na američkoj listi za praćenje borbe protiv trgovine ljudima, što bi ugrozilo ukupnu pomoć SAD-a Bosni i Hercegovini.

Žrtve trgovine ljudima zaslužuju zaštitu i pravdu, poručio je Nelson u izjavi za Fokus.ba.