Nakon sinoćnjeg terorističkog napada Beč je osvanuo kao neprepoznatljiv grad, govori ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić. Kako kaže, puste ulice i strah građana u zraku slute da više ništa neće biti isto u glavnom gradu Austrije. “Iznenađen kao i cijeli svijet” zbog onoga što se sinoć događalo na ulicama Beča, ambasador nam govori kako […]

" />
Published On: Uto, stu 3rd, 2020

Ambasador Kozarić: Ovo je zadnje što je trebalo Beču, baš je bio lijep grad pun doseljenika i mogao si lijepo šetati….

“Iznenađen kao i cijeli svijet” zbog onoga što se sinoć događalo na ulicama Beča, ambasador nam govori kako je ovaj teroristički čin posljednje što je trebalo jednom ovakvom gradu koji je bio proglašen najboljim i najsigurnijim gradom za življenje.

“Skoro polovina stanovnika u ovom gradu su doseljenici koji su zajedno s domaćinima imali sve što je potrebno za normalan život, ali nažalost, sada nam se desilo ovo.

Ja sam ovdje dvije godine i nikada nisam doživio neku neugodnost, nikada me niko nije zaustavio na ulici, tražio osobnu kartu ili učinio bilo šta. Uvijek sam mogao sigurno šetati gradom i u kasnim noćnim satima. Osjećao sam se se sigurno. Ali, sada je ušao strah među ljude. Beč se već jutros ne može prepoznati”, govori nam Kozarić.

Ambasador kaže kako škole u Beču jutros ne rade, a ljudi koji nisu morali otići na posao, pozvani su da ostanu u kućama. Nagađalo se da javni prijevoz neće raditi, ali Kozarić kaže da radi od jutros, dok je na ulicama mnogo manje ljudi.

“Nadam se da će se situacija vratiti u malo normalniju, ali ništa više neće biti isto poslije ovoga. Ne sumnjam da će policija učiniti sve da uhapsi počinioce i strogo ih kazni. Svi su jedinstvenog stava da se ovaj čin ne može tolerisati. Na ulicama grada je i vojska, kontrolišu se svi ulazi u grad i izlazi iz njega. Akcija i dalje traje, zbog čega iz policije daju informacije ‘na kašiku’. Još nisu iznijeli u javnost imena poginulih, povrijeđenih, kao ni počinilaca terorizma”, kazao nam je Kozarić.

S obzirom na zatvorenost policije, ambasador BiH u Austriji još nije infomiran da li među povrijeđenima i poginulima ima državljana naše zemlje. Nada se da će imati više informacija tijekom dana.

Kozarić podsjeća i na posljednje infromacije prema kojima su u sinoćnjem napadu ubijene četiri osobe, među kojima je i jedan napadač, dok je 17 osoba povrijeđeno.

“Iako se sinoć sve počelo odigravati ispred sinagoge, iz policije smatraju da ova vjerska kuća nije bila jedina meta terorista. Motivi su još nepoznati, ali vjeruje se da je bilo još pomagača za kojima policija intenzivno traga. U stanu ubijenog napadača pronađeni su i dokumenti IDIL-a”, kazao nam je Kozarić dodajući da se sinoć špekulisalo i o talačkoj krizi u jednom japanskom restoranu, što je poslije demantovano.