Published On: Uto, kol 21st, 2018

Ambasada SAD-a u Sarajevu: Sankcije Dodiku su ozbiljne, ne uvode se olako, niti se olako povlače

Iz Američke ambasade podsjećaju da je Dodik sankcioniran zbog protivljenja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja načela vladavine prava i zbog toga što je predstavljao značajan rizik u pogledu obstruiranja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako navode, Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD-a (OFAC), u konzultaciji sa drugim agencijama Vlade SAD koje imaju interes i posjeduju informacije od ključne važnosti za taj proces, odlučuje kada se osobe dodaju, ili uklanjaju sa liste imena u sklopu Programa sankcija za Zapadni Balkan.

“Uklanjanje nečijeg imena sa te liste zahtijeva dugotrajnu i nezavisnu administrativnu procjenu, u skladu sa OFAC pravilima.

Postupak se određuje u Washingtonu i nije vremenski uvjetovan političkim događanjima ili aktivnostima. Za više informacija o ovom Programu i općenito radu OFAC-a, upućujemo vas na Ministarstvo financija SAD-a”, priopćili su za Klix.ba iz Američke ambasade.

Mediji bliski SNSD-u tvrde da će SAD početkom 2019. godine ukinuti sankcije nametnute Dodiku.

Ovakvi navodi dolaze samo tri dana nakon što su američke vlasti objavile “crnu listu” za 2018. godinu, a na kojoj se ponovo nalazi Dodikovo ime.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare