Published On: Uto, stu 13th, 2018

Aluminij: Novi apel za pomoć i najava štrajka

Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija uputio je u utorak apel za pomoć vlasnicima Aluminija d.d. Mostar – Vladi FBiH, predstavnicima malih dioničara i Vladi Republike Hrvatske te najavio izvanrednu Skupštinu sindikata na kojoj će se naći samo jedna točka dnevnog reda, i to pokretanje štrajka upozorenja.

Iz Sindikata Aluminija pozivaju vlasnike tvrtke, predstavnike Nadzornog odbora i Upravu Društva da im osiguraju isplatu plaća zajedno s kreditnim obavezama, sukladno potpisanom sporazumu iz srpnja 2018. godine, te uplatu doprinosa MIO i zdravstvenog osiguranja koje se, kako kažu, prikazuju na platnim listama, ali se ne uplaćuju gdje se krši zakon o uplatama doprinosa.

Za četvrtak 15. studenoga u 13 sati sazvana je izvanredna Skupština sindikata s jednom točkom dnevnog reda – poduzimanje i pokretanje štrajka upozorenja.

Sindikat također podsjeća kako su prije 30 dana upoznali sve razine vlasti u državi o veoma teškom stanju u kojem se nalazi Aluminij, gdje su tražili od najvećeg pojedinačnog vlasnika Vlade FBiH, hitnu reakciju i pomoć za spas tvornice i očuvanje radnih mjesta, kao i održavanje sastanka s predstavnicima sindikata do kojeg još uvijek nije došlo.

Predsjedništvo sindikata zajedno sa Skupštinom sindikata i radnicima tvornice održalo je sastanak s Upravom Društva 7. studenoga na kojemu smo upoznati s dostavljenim zaključcima Vlade FBiH prema Nadzornom odboru Aluminija i Upravi Društva kao i o trenutnom stanju u kojem se nalazimo. V.d. direktor Društva Dražen Pandža nas je upoznao da je stanje čak i teže nego sto je bilo početkom listopada, problem s električnom energijom nije riješen te električnu energiju i dalje kupujemo dan za dan uz avansno plaćanja, dok o isporuci sirovina u potpunosti ovisimo dobroj volji naših poslovnih partnera koji nas ne mogu još dugo pomagati, dok od Vlade FBiH nema nikakvih novih informacija ni konkretne pomoći, ističu iz Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija.

Nadalje navode, kako radnici Aluminija ni krivi ni dužni ispaštaju zbog unaprijed navedenoga, zbog čega su dovedeni do toga da im se kasni s višemjesečnim uplatama doprinosa, kako za mirovinsko tako i za zdravstveno osiguranje, gdje od jučerašnjeg dana ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižnice, te da im jenajavljeno kašnjenje isplate plaća za 10 mjesec.