ALUMINIJ NIJE NI SPOMENUO: “Nema otpuštanja u sektorima energetike, rudarstva i industrije”

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će učini sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika, poručio je resorni ministar Nermin Džindić.

Rekao je da Ministarstvo vrši monitoring nad 27 gospodarskih društava.

– Već koordiniramo, na dnevnoj bazi, sa svim direktorima i nadzornim odborima. Prave se planovi kako u ovim okolnostima raditi, koji je broj radnika potreban da radi, a da se virus ne bi širio – rekao je Džindić.

U vezi sa rudarskim sektorom istakao je da organiziran sustav ”14+14”.

– Rudari rade 14 dana u kontinuitetu, a 14 su u djelimičnoj izolaciji. To je veliko odricanje rudara i rudarskog sektora da bismo svi mi imali sigurnu opskrbu električnom energijom – naglasio je Džindić.

Naveo je da 2.000 od 3.100 radnika u namjenskoj industriji ne rade, a da je Vlada FBiH zajedno sa Ministarstvom i upravama gospodarskih društava dogovorila da će biti isplaćene sve plaće radnicima.

– Osigurane su i za iduće vrijeme. Otpuštanja u namjenskoj industriji neće biti – poručio je Džindić.

Rekao je da će veći dio radnika iz poduzeća ”Igman” iz Konjica, njih 1.200, biti raspoređeni prema planu proizvodnje.

– Naše planove moramo prilagoditi prema kupcima koji rade i koji su spremni primiti isporuke, a moramo se prilagoditi i prema našim dobavljačima – naveo je Džindić.

Istaknuo je kako je energetski sektor stabilan te da je nakon dolaska koronavirusa na ove prostore napravljen plan rada.

– Oko 500 radnika u okviru Elektroprivrede rade po sustavu da 14 dana rade, a 14 budu u djelimičnoj izolaciji, tako da imamo sigurnu i kontinuiranu isporuku elektične energije – rekao je Džindić.

Dodao je da je ovo dokaz i da se prošlogodišnja priča o potrebi zamjenskog Bloka 7 i energetskoj neovisnosti pokazala kao pravi potez. Najavio je da će se, nakon pandemije, krenuti u gradnju Bloka 7, vezano za zamjenske kapacitete.

Naglasio je da isporuke električne energije i plina idu po planu, kao i prodaja električne energije van BiH.

Aluminij nije ni spomenuo.