Published On: Sri, velj 23rd, 2022

Aluminij jedan od najvećih europskih proizvođača

Aluminij industrija Mostar pozicionira se kao jedna od najvećih ljevaonica u Europi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 posto potrošnje trupaca na talijanskom tržištu.

U samo osam mjeseci proizvodnje tijekom prošle godine Aluminij je postao najveći uvoznik u BiH i drugi najveći izvoznik, dok će u ovoj godini Aluminij biti najveći uvoznik i izvoznik BiH te jedina kompanija koja će ostvariti oba uspjeha u jednoj godini, piše bh. izdanje Večernjeg lista.

Podsjećamo, Aluminij industrija Mostar u vlasništvu je M. T. Abraham Grupe, a s proizvodnjom je počela u studenome 2020. godine.

Aluminij se na tom putu suočio s brojnim izazovima i uspio ih je prevladati velikim kapitalnim ulaganjima kako bi, prije svega, Ljevaonicu doveo u stanje u kakvom je danas.

U razdoblju aktiviranja Ljevaonice, a kako bi se iskoristili puni proizvodni kapaciteti, Aluminij je bio usmjeren na osiguravanje stabilnog i održivog lanca opskrbe sirovinom.

Tako sada proizvodi trupce ne samo od primarnog već i od recikliranog aluminija, a ovakvim ekološkim pristupom proizvodnje Aluminij prati trendove svjetskih proizvođača.

Jedna od misija ove kompanije je dosljedna provedba proizvodnih postupaka za očuvanje te promicanje ekološke svijesti uz gotovo nultu proizvodnju CO2.

Opsežna razvojna faza, po cijeni većoj od 15.000.000 maraka uključivala je ulaganje u novu opremu te modernizaciju postojeće, a Aluminij je za manje od godinu dana postigao rekorde u proizvodnim kapacitetima.

U rujnu prošle godine Ljevaonica je proizvodila 12.500 MT mjesečno, što je više nego što je ikada proizvedeno u prošlosti. Ovu godinu Aluminij industrija Mostar počela je s mjesečnom proizvodnjom od 12.400 MT, a do svibnja ove godine će se povećati na 19.100 MT mjesečne proizvodnje.

“Ukupni plan proizvodnje za 2022. je 210.000 MT aluminijskih trupaca, blokova i ingota, dok će u idućoj godini Ljevaonica proizvoditi više od 238.000 MT proizvoda”, navodi se u pokazateljima prezentiranim iz Aluminija./HMS/

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Vis maior
Vis maior
5 mjeseci prije

Gdje su komentari??valjda pozitiva u ovome sivilu pa nitko nista!!da je neki ‘crnjak svi bi osuli paljbu.

Ritter
Ritter
Šta ti kažeš na ovo?  Vis maior
5 mjeseci prije

Kud si požurio. Šaćir još nije uhaviz’o.

Nagib Uzbrdica
Nagib Uzbrdica
Šta ti kažeš na ovo?  Vis maior
5 mjeseci prije

šta je ovde pozitivno,nema brojeva ,.da nije3 možda uvesti rudu za 1milion a izvesti 1,3 miliona aluminija,uz potrošnju sruje trzisne vrijednosti 500 000 koj je subvencionirana….zbog čega nema konkretnih neto brojeva

Ritter
Ritter
5 mjeseci prije

Platformašima. hadezejcima i đalalabađanima iz saraya ne dat ni primaći tvornici.

Nagib Uzbrdica
Nagib Uzbrdica
Šta ti kažeš na ovo?  Ritter
5 mjeseci prije

tvornica je izrelska

Izmetbegović
Izmetbegović
5 mjeseci prije

U Hrvata tvornica po stanovniku.. U mošnja raketa po stanovniku.. Mošnje su najnazadnija nakupina na balkanu i došlo je već na naplatu glad, neimaština, izolacija.. 😁. Ove godine oko 200 000 mošnja ode raditi za kršćane u Europi.. Sretno mošnje😁.

Anonimac
Anonimac
5 mjeseci prije

😂😂😂😂😂😂😂😂

Kiseljak
Kiseljak
5 mjeseci prije

Ah koji komentari ovaj bi portal propao da nije Željka presidenta.A kad se pise o Dragancetovim uspjesima preduzeca e onda botovi stimaju gitaru.