Published On: Sat, Sep 12th, 2015

Alternativni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u 2015. godini: Crno da crnje ne može biti!

Dijalog BiH2.0, site posvećen promociji otvorenog pristupa politici, informacijama i djelovanju vlasti na prostoru Bosne i Hercegovine, donosi sažetak Alternativnog izvješća o naprektu BiH od ljeta 2014. do ljeta 2015. godine … Gore ne može, čini se nakon što ga pročitate!

Izvor: Dijalod BiH2.0
Pred vama se nalazi treći Alternativni izvješće o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europsku uniju. Izvješće predstavlja zajednički napor više desetina osoba i organizacija, čiji je zajednički cilj bio da se iz kuta organizacija civilnog društva predstavi aktualno stanje integracija Bosne i Hercegovine. Imajući na umu da je službeni Izvješće o napretku politički izvješće Europske komisije, mišljenja smo da kroz objavljivanje Alternativnog izvještaja možemo utjecati na njegov sadržaj.
Upravo zbog toga, Alternativni izvještaj objavljujemo skoro tri mjeseca pred objavljivanje službenog Izvješća, u nadi da će to imati utjecaja na formuliranje službenog Izvješća. Izvješće se u potpunosti fokusira na tzv.političke kriterije, s naglaskom na pitanja:
– Stupnja demokratičnosti i funkcioniranja države,
– Vladavine prava i korupcije,
– Ljudskih prava, naročito prava manjinskih i ranjivih skupina, i
– Tranzicijske pravde.
Svjedoci smo da od ljeta 2014. do ljeta 2015. godine, što je razdoblje koje pokriva ovaj izvještaj, u ovim područjima nije postignut nikakav relevantan napredak.
Proces provedbe odluka ECHR u slučajevima “Sejdić i Finci” i “Zornić protiv Bosne i Hercegovine” je u potpunosti marginaliziran i više ne predstavlja predmet rasprave. Demokratske performanse parlamenata i vlada na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini su izrazito slabe. Rad institucija i dalje odlikuje i nestabilnost, netransparentnost i neučinkovitost. Odluke ustavnih sudova ne samo da se ne provode, već se i sama pozicija Ustavnog suda BiH dovodi u pitanje. Nikakve značajne i sustavne politike za borbu protiv kršenja ljudskih prava nisu usvojene.
Očekivanja da će Opći izbori u listopadu 2014. godine donijeti stabilnije političke strukture, spremne da se suoče s različitim problemima, nisu ispunjena. Od izbora do danas, Bosna i Hercegovina se nalazi u stanju konstantne političke krize.
Reforme pravosuđa su zaustavljene, a Strukturirani dijalog za pravosuđe između BiH i EU ne pokazuje napredak. Nijedan značajan slučaj borbe protiv korupcije nije procesuiran.
Manjinske i ranjive skupine i dalje žive u teškim uvjetima. Diskriminacija i nasilje su sveprisutni, a sam Zakon o zabrani diskriminacije nije pokazao očekivane rezultate, imajući na umu da je u šest godina od donošenja Zakona doneseno svega nekoliko pravomoćnih presuda. Sveobuhvatne antidiskriminacijske politike ne postoje.
Poplave koje su pogodile državu u svibnju 2014. dodatno su pogoršale položaj ekonomski i socijalno ugroženih skupina.
Procesuiranje ratnih zločina i suočavanje s prošlošću, kao preduvjeti za stvaranje zdravog okruženja i gradnju zajedničke države, predstavljaju dodatni problem. Politička podrška ratnim zločincima od strane lidera političkih stranaka nastavlja da dijeli već izrazito fragmentirano društvo.
Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH će svakako zagovarati promjene u sferi usvajanja novih zakona i politika, ali i provedbe istih.Nadamo se, također, da će i bh. vlasti i EU institucije podržati jaču poziciju civilnog društva unutar različitih foruma u okviru EU integracija BiH. Civilno društvo mora postati treći akter ovog procesa (pored države i EU institucija).
Kompletan izvještaj možete pročitati OVDJE.