Published On: Ned, lis 20th, 2013

ALIJIN PAJDO BERNARD-HENRI LEVY: Hrvatska činila zločine, a opet ušla u EU prije BiH

Svjetski poznati ( toliko poznat da ga u regiji prepoznaje samo bosanska wikipedija) filozof , pisac i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Bernard Henry – Levy u ekskluzivnom intervjuu za TV1 govorio je o Aliji Izetbegoviću , ulozi međunarodne zajednice u BiH , o dogovoru sa Srbijom o podjeli Bosne , o situaciji u BiH danas …

Gospodine Levi , između vas i predsjednika Alije Izetbegovića postojalo je obostrano uvažavanje . Kada ste zapravo upoznali Izetbegovića i kasnije postali prijatelji ?

Upoznao sam ga u lipnju 1992. godine , u bombardiranoj zgradi Predsjedništva , u najtežim trenucima opsade , na samom početku rata odnosno krajem svibnja , početkom lipnja . Sigurno sam bio jedan od prvih posjetilaca i upoznao sam tog čovjeka sasvim slučajno . Pokušavao sam da nađem sklonište od bombardiranja i ušao sam u zgradu Predsjedništva BiH . Tu sam upoznao čovjeka koji mi je kasnije postao prijatelj , Kemala Muftića , koji me je upoznao s predsjednikom . Istog trenutka sam bio zapanjen karizmom , elegancijom i hrabrošću tog čovjeka .

Kako danas , s ove vremenske distance , gledate na ulogu Alije Izetbegovića u burnom razdoblju raspada bivše Jugoslavije , odnosno u rušenju komunističkog jednoumlja i uspostavi demokratskog društva ?

On nikada nije bio komunista , on je uvijek bio demokrata . Spasio je Bosnu od svih barbarskih snaga koje su pokušavale da je unište . To su tri historijske zasluge Alije Izetbegovića .

Kako biste danas mladim ljudima u BiH i svijetu opisali u kratkim crtama lik Alije Izetbegovića ? Koje su bile njegove glavne karakterne osobine , za koje se vrijednosti zalagao , koje je ideale slijedio ?

On je bio veliki vojni zapovjednik iako nije uopće bio pripremljen za tu ulogu . Bio je veliki humanista koji je vodio ovaj rat i branio svoj ​​narod ostajući vjeran humanističkim i moralnim vrijednostima na kojima je ostao dosljedan . Sjećam se u lipnju 1993. godine , kada je saznao za bosanske vojnike koji su izveli neku lošu akciju u Zenici , sjećam se njegove ljutnje , tuge , i teksta kojeg je odmah napisao agencijama da kaže da je to počinila marginalna grupa bosanskih vojnika . Dakle , bio je humanist , vojni zapovjednik , i veliki Europljanin . Mislim da će Europa , nadam se uskoro , biti svjesna da je Izetbegović dio najvećih Europljanina i da će uskoro ući u hram velikih Europljana .

Kakva je prema Vašem mišljenju bila uloga međunarodne zajednice u tom razdoblju ? Nedavno objavljeni tajni podaci CIA – e pokazuju da su se na intervenciju velike sile odlučile u trenucima kada je bosanska armija napredovala na svim poljima ?

Da , mislim da se međunarodna zajednica obeščastila . Ponavljala je četiri godine istu grešku kao nekada u Münchenu kada je bio Hitler . Nije nemoguće , doista , da je međunarodna zajednica odlučila reagirati i intervenirati u isto vrijeme da bi spriječila Bošnjake da pobjede , ali i da spriječi Srbe da nastave svoje zločine . Međutim , sigurno je i za što imam svjedočanstva iz prve ruke , činjenica je da su Amerikanci , Francuzi i Europa spriječili Bosnu da ide do kraja svoje pobjede . Spriječili su bosansku vojsku da ide do Banja Luke , a mogla je to u ljeto 1995. godine .

Zbog čega ?

Zato što je postojao dogovor sa Srbijom , s Miloševićem , zločinački sporazum koji je bio dogovoren i koji je predviđao podjelu Bosne .

Kako danas vidite BiH , kako Vam se čini Bosna i Hercegovina ?

Bosnu danas vidim u lošem stanju , u stanju tuge i melankolije , i smatram da je rješenje za Bosnu kao i za Hrvatsku , ulazak u Europu . Ali zašto Hrvatska u Europi , a ne Bosna ? Zašto jedna Hrvatska koja je ipak počinila znatne zločine tijekom rata tih godina , a ne jedna Bosna koja je zadržala demokratske vrijednosti . Tu ima nešto što ne razmijem , i nadam se da će se Europa probuditi i da će platiti svoj ​​dug prema Bosni i nadam se da će Bosna ući u EU kao što i treba , kao što to zaslužuje , kao što joj to dugujemo .

Kako vidite današnju situaciju u Siriji ?

Svaki dan koji prođe , svaki dan koji Zapad ne intervenira , to je dan gdje radikalni islam , Al Qaida i drugi napreduju . Kada se Zapad povuče Al Qaida napreduje . Neinterveniranjem Zapada u Siriji , sada već više od dvije godine , daje se poticaj napretku radikalnog islama .

U Egiptu je vojnim udarom smijenjen demokratski izabran predsjednik Mursi . Što je Egiptu donijelo Arapsko proljeće ?

Arapsko proljeće je donijelo jednu vrstu ponosa , okus slobode koji se neće ugasiti . Taj plamen slobode se neće ugasiti , a naročito osjećaj da je historija moguća , da možemo biti subjekti historije , a ne žrtve historije . Što god da se dogodi , dobitak je za egipatski narod .

 

( Vijesti.ba )