Published On: Sri, lis 31st, 2012

Alibi posjeta Clinton Bosni i Hercegovini- ili kako se skloniti od uragana Sandy

Kada bi rekli kako se Hillary Clinton dolaskom na Balkan sklonila od uragana Sandy bilo bi to i zločasto banaliziranje posjeta američke državne tajnice Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu u Hrvatskoj, koje, međutim,  ne bi bilo daleko od istine.  

Piše: Milan Šutalo, dnevnik.ba

Kao neizostavna karkaterizacija ove blic turneje  mediji su koristili sintagmu „oproštajna turneja“.  Ali zašto baš Balkan, a ne Afganistan, Moskva, Tel Aviv? Znači li to da su balkanske zemlje Americi važnije, od nekih drugih svjetskih destinacija i žarišta?  Volio bih da mi netko navede bar jedan argument za takvu tezu.
I zašto „oproštajni posjet“. Sugerira li ta sintagma,  odaslana iz State departmenta, da će Barack Obama i „demokrati izgubiti izbore pa Hillary  više neće biti šefica američke diplomacije, ili da će i ako Obama bude reizabran na njezino mjesto doći netko drugi. „ Oproštajni posjet“, Balkanska turneja“ više mi liče na dobar alibi da se malo od kuće, u vrijeme kada Amerika nije baš ugodno mjesto za život.

Iako će mnogi posjet šefica američke i europske diplomacije ocjenjeivati „iznimno važnom demonstracijom jedinstvenog pristupa SAD i EU prema BiH, poruke koje su odaslane iz Sarajeva više upućuju kako je riječ o posjeti koja ništa neće promijeniti niti građanima BiH i njezinoj državi donijeti bilo kakvu korist. Što više, podrška daytoskoj BiH i ponavljanje fraza  kojih smo se od stranih diplomata naslušali u proekla dva desetljeća pomoći će im u nastavku agonije..

Clinton je tako, podsjetimo podržala suverenitet, teritorijalnu cjelovitost BiH i njezin europski put. Kazala je kako je 17 godina nakon rata „neprihvatljiva nacionalistička retorika“, te kako lideri moraju „prevladati osobne razlike i pronaći kompromis,“ ali da pri tom nema promijene Daytonskog sporazuma. I europska povjerenica za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton poručila je kako Europa želi jedinstvenu BiH u svom okrilju, ali da sami moramo ispuniti uvijete koje EU od nas traži, a prvi od njih je izmjene Ustava kako bi se provela presuda Suda za ljudska prva iz Strazbourga u predmetu Sejdić- Finci.

Rščalnimo li ove poruke lako ćemo uočiti kako se ni Clinton ni Ashton nisu dublje unosile u dijagnosticiranje uzroke problema u ovoj zemlji za razliku od, primjerice ,zastupnice u europskom parlamentu Doris Pack.

Dok je Clinton ustvrdila kako političari moraju ostvariti napredak u daytonskom okviru, Izaslanica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack, uočila je da političari u BiH nisu krivi što ova zemlja ima Ustav „koji ne može biti osnova za funkcionalnu i normalnu državu, Ustav koji je napravljen ishitreno u Daytonu“. te kako Daytonski sporazum i pripadajući mu Ustav jednostavno ne korespondiraju sa stvarnošću“. Kazala je i kako je lako reći da se „mora provesti presuda u predmetu Sejdić- Finci, ali da je to jako komplicirano napraviti. Nsuprot površnosti i kontradiktornosti šefice State Departmenta Pack je pokušala proniknuti u uzroke problema s kojim se suočava BiH

Kada Hilary Clinton neprihvatljivom naziva „nacionalističku retoriku i 17 godina nakon rata“, a „Daytonski sporazum“ treitirao kao sveto slovo“ šefica američke diplomacije se ne pita ne generira li i ne održaval li nacionalističku retoriku u političkom diskursu upravo Daytonski sporazum?. Zbog čega „nacionalističke retorike nema u drugim, susjednim državama, poput Hrvatske i Srbije? Jesmo li mi zaostali i primitivni, a naši susjedi napredni? Ili je kvaka u tome što Daytonski sporazum nije riješio nacionalno pitanje u BiH pa se nacionalizam manifestirao kao temperatura kod bolesniaka, koja sugerira da nešto s tim organizmom nije u redu.

Podrška suverenitetu i daytonskoj BiH američke državne tajnice je poput podrške čovjeku na samrti, kojem kažete da je „neprihvatljivo da ima temperaturu toliko dugo, da mora ozdraviti, ali bez mjenjanja dijagnoze i terapije. Što znači podrška Hillary Clinton suverenitetu BiH. Suverenitet  znači vladanje , upravljanje. Je li BiH suverena zemlja, ako u godini dana njezin parlament nije u stanju donijeti više od 2- 3 zakona, ako postoji međunarodni upravitelj, koji može poništiti bilo koju odluku koju donesu njezine institucije. Zato je podrška gospođe Clinton suverenitetu BiH u kontradiktornosti s njezinom podrškom Daytonskom sporazumu koji BiH čini nesuverenom zemljom.

Zapitamo li se na kraju kakve ćemo koristi imati od „oproštajne posjete“ Clinton i Ashton Bosni i Hercegovini i  hoće li bilo što u ovoj zemlji krenuti naprijed ili ćemo i dalje tonuti, odgovor će nam se sam nametnuti.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare