Published On: Pet, ruj 15th, 2017

ALI ĆEMO SE PRAVITI DA NIJE: Državljanin BiH poginuo kao pripadnik Islamske države

Jedan naš sugrađanin, koji ne postoji,  iz sela Ošve, koje ne postoji,  kod Maglaja, koji ne postoji, poginuo je kao pripadnik “Islamske države” u Siriji , u zemlji koja ne postoji, u borbi za grad Deir Ez-Zor. Pišemo da ne postoji, jer pisati o tome da u BIH postoje ljudi, koji se bore na strani terorizma, znači da vi mrzite ovu zemlju. Dakle voljeti BIH znači šutjeti da u njoj žive ISIL-ovci. Dakle zaboravite ovu vijest.

Ovo je samo jedna u nizu ovakvih vijesti. Svaka ovakva vijest košta sve nas po džepu. Svaka vijest o radikalizmu u BIH znači ekonomsko slabljenje BIH. Oni koji žele da se šuti o ovome žele da BIH postane mjesto iz kojeg svaki mogući investitor bježi iz nje. Ovakve vijesti plaćaju svi građani BIH bez obzira na nacionalnost. Dok neke elite uporno odbijaju suočiti se s ovim problemom. Tvrdeći da toga, eto kod nas, nema.

Džinić je u Siriju otišao krajem 2013. godine s ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara.

Najmlađi brat Almir, koji je uspio pobjeći iz Sirije, uhićen je na aerodromu Sarajevo u srpnju prošle godine prema tjeralici koju je za njim raspisao Sud BiH zbog organiziranja terorističke grupe radi terorizma, prenosi Drukčiji Radio.

On je u Sarajevo stigao iz Istanbula u kojem ga, i pored raspisane tjeralice, nitko nije zaustavio. U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske se vratilo u zemlje EU, ali i u BiH.

Predstavnik Ministarstva inozemnih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov priopćio je da je pitanje dana kada će “Islamska država” biti protjerana iz Sirije, potkrepljujući to činjenicom da su teroristi počeli prebacivati financijska sredstva sa teritorije koja su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i europske.

Prema izvještaju ruskog Ministarstva obrane, nakon velike pobjede nad “Islamskom državom” u Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontrolira više od 85 posto sirijske teritorije.

Sirijska vojska, borci Hezbolaha i iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema gradu Mayadinu, uz pojedine dijelove Rake, posljednjem uporištu terorista “Islamske države”.

Ovaj grad je specifičan po tome što se u njemu, uz ostale strane borce, nalaze gotovi svi borci iz BiH i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.