Published On: Sri, lis 19th, 2016

Alep: Potrebano duže primirje kako bi sva humanitarna pomoć stigla u grad


UN je u srijedu rasplinuo nade da bi skorašnje primirje u istočnom Alepu moglo osigurati humanitarno olakšanje građanima pod opsadom, rekavši da bi sve strane trebale podržati produljeno primirje prije nego što bi humanitarni konvoji mogli krenuti. Plan da se u četvrtak od 5 ujutro (GMT) zaustave borbe na osam sati u pobunjeničkom dijelu Alepa objavila je Rusija, ali iz Damaska nije bilo nikakvih vijesti tome namjeravaju li poštivati dogovor.
– Prije no što uzmognemo bilo što značajno učiniti, moramo imati jamstva svih strana – rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Humanitarne agencije UN-a (OCHA) u Ženevi, prenosi Hina
– Trebamo minimum od 48 sati – dodao je naglašavajući da dogovor koji je Rusija vremenski ograničila neće biti dovoljan da se pokrenu UN-ovi timovi.
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u srijedu da Rusija isključuje jednostrano produljenje stanke u bombardiranju Alepa, prenosi ruska novinska agencija Interfax. Osim očajničke potrebe za opskrbom, a procjenjuje se da je treba 250.000 civila u istočnom Alepu, UN također želi evakuirati stotine ljudi koji hitno trebaju medicinsku skrb.
Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da bi najmanje milijun Sirijaca moglo ući u Tursku bude li egzodusa iz Alepa koji unazad 24 sata nije bio meta zračnih napada, nakon što je Rusija prekinula udare. Moskva, glavni saveznik predsjednika Bašara al-Asada, najavila je u utorak prekid napada svojeg zrakoplovstva kao i režima na pobunjenički dio drugog grada u Siriji. Tijekom dvadeset i četiri sata nakon toga, nije bilo zračnih napada, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava.
– No, još uvijek ima sukoba na nekoliko fronti uz rubove pobunjeničkih četvrti, posebice u Starom gradu – uz minobacačku paljbu režima i rakete koje ispaljuju pobunjenici, naglasio je Rahman.