Alemka Markotić: “Ovo je situacija kakvu nismo imali od 15. stoljeća, ali ponosna sam na veći dio stanovništva”

U Hrvatskoj je u odnosu na jutros zabilježeno 14 novih slučajeva koronavirusa i potvrđen je drugi smrtni slučaj. Ukupno je 495 oboljelih. Ministar Beroš istaknuo je kako broj novooboljelih pada već nekoliko dana.


O mjerema, koje su proglašene jednima od najrogoroznijih na svijetu, testiranjima i broju oboljelih za Dnevnik Nove TV govorila je Alemka Markotić s Klinike za infektivne bolesti ”Fran Mihaljević”.

Već nekoliko dana u javnosti se ponavlja pitanje kako to da su su kod nekih pacijenata prvi testovi bili negativni, a onda pozitivni, Markotić ističe da su testovi sigurni, ali ne 100 posto te da zato postoje ljudi koji procijenjuju i kliničku sliku. Tako su za neke negativne pacijente tražili novo testiranje.

Hrvatske su mjere proglašene jednima od najstrožih na svijetu, ali Markotić smartra da su bile pravovremene. “Osobno bih preporučila da se svi samo drže tih mjera. Mislim da su one sad dovoljne i promišljene”, rekla je i dodala kako nam još treba samodiscipline.

“Koliko vidim kad se vozim, izgleda da zaista možemo biti ponosni na veći dio stanovništva jer se drže pravila. Sad apeliram na onaj manji postotak, koji se ponaša nonšalantno, da se drže pravila”, rekla je.

Smatra da se nije dogodio nagli rast teškooboljelih. “To nije nagli rast, to je 5 posto od ukupnog broja oboljelih. Zasad je to ispod očekivanja”, rekla je Markotić.

O neujednačenim pravilima i nemogućnosti nekih građana da dođu do majstora, dok drugi lako do njih dolaze, rekla je da Stožeri trebaju dati bolje upute, prenosi Dnevnik.hr

“Ovo je situaciija koju nitko nije doživio do 14., 15., 16. stoljeća i trebat će nam da se adaptiramo. Vjerujem da će stožeri dati bolje upute”, kazala je.

Napomenula je da je naš zdravstveni sustav jak bez obzira na velik broj liječnika u samoizolaciji. “Više puta sam rekla da ne želim dati ozbiljnije procjene. Možete imati pretpostavke, a svi se nadamo da uspijemo izdržati nekoliko tjedana. Virusi su čudni. SARS je tako protutnjao za 6 mjeseci pa nestao. Teško je vjerovati da će ovaj nestati, ali se nadam da će nas iznenaditi”, zaključila je Alemka Markotić.