Published On: Fri, Sep 18th, 2015

ALEKSANDAR VUČIĆ Hrvatska će imati problema s Mađarskom

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da Srbija i Hrvatska dobro surađuju oko izbjeglica i upozorio da Zagreb može očekivati puno veće probleme s Mađarskom koja je najavila podizanje ograde na granici s Hrvatskom.
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da Srbija i Hrvatska dobro surađuju oko izbjeglica i upozorio da Zagreb može očekivati puno veće probleme s Mađarskom koja je najavila podizanje ograde na granici s Hrvatskom.
Izbjeglice i imigranti u velikom valu od srijede ujutro stižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji, a srbijanske vlasti preusmjeravaju ih u Hrvatsku.
Odnos Hrvatske i Mađarske
Mađarski premijer Viktor Orban najavio je u srijedu da će Budimpešta podići ogradu i uz granicu s Hrvatskom te Rumunjskom kako bi spriječila ilegalne ulaske izbjeglica na putu u bogate zemlje poput Njemačke i Švedske.
“Očekujte uskoro drugačiji odnos između Hrvatske i Mađarske. To će vam biti puno veće pitanje nego odnos između Srbije i Hrvatske”, rekao je Vučić u Washingtonu.
“Mađari su najavili postavljanje ograde na granicu s Hrvatskom, ali nije samo ograda u pitanju. Čekajte samo da vidite što će se događati”, upozorio je srbijanski premijer koji boravi u posjetu SAD-u.
Prema vojvođanskim medijima, izbjeglice blokirane na graničnim prijelazima s Mađarskom masovno se kreću prema Hrvatskoj. Lokalni dužnosnici očekuju da će do četvrtka navečer granični prijelazi Horgoš 1 i 2 posve isprazniti nakon što je autobusima u pravcu Hrvatske prebačeno 3500 izbjeglica.
Vučić je ocijenio je da nema problema u suradnji s Hrvatskom, u koju je do četvrtka ujutro iz Srbije stiglo 7300 izbjeglica.
“U neposrednom su kontaktu naši ministri unutarnjih poslova, a ako treba bit će i naši premijeri”, istaknuo je Vučić.
Čeka se Europa
Prema njegovim riječima, američki državni tajnik John Kerry pohvalio je Srbiju zbog načina na koji se nosi s problemom izbjeglica na svojim granicama i dodao kako očekuje da EU donese sveobuhvatno rješenje.
“Onda se i mi možemo držati tog rješenja, da znamo što je to. A ne da mi štitimo i branimo europske vrijednosti, dok se pojedine europske zemlje, zemlje EU-a, ponašaju svakako osim na europski način. To je nešto što mi ne možemo razumjeti i prihvatiti”, istaknuo je aludirajući na Mađarsku.
“Nastavit ćemo biti i toleratni i solidarni prema izbjeglicama, ali ne možemo nikome dopustiti da nam prebija novinare zato što su ušli na njihov teritorij, a nisu se ponašali kako se ponašaju neki njihovi novinari, nisu podmetali noge očevima s djecom”, dodao je.
Video snimka koja prikazuje kako muškarac i dijete padaju nakon što im mađarska snimateljica postavlja nogu poput virusa preplavila je medije i izazvala zgražanje u svijetu.
Mađarska policija je protiv izbjeglica na graničnom prijelazu Horgoš-Reske u srijedu upotrijebila gumene palice, vodene topove i suzavac.
Blokada granice s mađarske strane dodatno je ojačana novom bodljikavom žicom i mobilnom metalnom ogradom, dok su u šatorima pored graničnog prijelaza, ustrajno u namjeri da uđu u Mađarsku, čekale stotina izbjeglica.