Published On: Pon, ruj 11th, 2017

ALEKSA BALAŠEVIĆ: Od dječačkog sna do Međunarodnog državnog projekta

Europska prijestolnica kulture i mladih, Novi Sad uzimajući u obzir zanimanje  publike, medija, sportskih zvijezda i građana za športski događaj o kojem pišemo, pretendent je i na neke nove titule.

Spektakl pod nazivom “Megdan”, čiji je idejni tvorac i organizator Aleksa Balašević, bivši juniorski reprezentativac Srbije u hrvanju, u travnju ove godine okupio je, borce iz Estonije, Litve, Letonije, Iraka, Maroka, Francuske, Rumunjske, Grčke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Bosne Hercegovine.

„U hrvanju sam cijeli svoj život, od osnovne škole još, borio sam se u kategorijama od 50 kilograma pa sve do sadašnjih 85. Bio sam tri godine u reprezentaciji svoje zemlje. Još u drugom razredu osnovne škole, sanjao sam da jednog dana imam svoj turnir. Ne obvezno u hrvanju već u bilo kojem sportu, nogometu, košarci, MMA-u…“, počinje svoju priču za VIPmagazin.ba Aleksa Balašević, te nastavlja:

„Nakon završetka srednje škole počeo sam se baviti obiteljskim biznisom i prije točno godinu dana došao sam do realizacije ideje koja traje od 2003. godine da organiziram turnir u mješavini borilačkih vještina ili kako se to danas popularno kaže „ultimate fight-u“. Kada sam bio mali, uvijek me ja zanimalo tko je najjači u razredu, u srednjoj školi me je najviše interesiralo tko je najjači u gradu, a sada me zanima tko je najjači na svijetu.“

Da bi ideju sproveo u djelo mladi Balašević je ozbiljnim koracima i potezima, korak po korak, dolazio do svog cilja.

„Tako smo i osnovali ”Megdan grupu” , firmu koja je organizirala “Megdan Fighting”  turnir u Novom Sadu 22. travnja ove godine. Kada smo počinjali, moj direktor, savjetnik i stručnjak-ekonomist Damjan Kuba Ničić i ja smo mislili da će to biti još samo jedan lijep event za naš grad.

Od nas dvojice angažiranih na projektu došli smo do toga da trenutno na projektu “Megdan” radi 150 ljudi. U početku nismo u planu imali nikakav profit niti razvoj biznisa na duge staze.

No, tri mjeseca prije početka “Megdana” uspio sam potpisati ugovor sa gradom, Ministarstvom vanjskih poslova, Srbija Gasom te najjačim regionalnim privatnim kompanijama koji su postali naši sponzori.

Medijski pokrovitelj je najgledanija sportska televizija u ovom dijelu Europe – Sport Klub. Dakle, u pitanju je ogroman budžet posebice za nekog tko je u tom trenutku imao 21 godinu. No, znao sam da ne smijem obrukati ljude koji su mi ukazali povjerenje.

Od gradonačelnika Miloša Vučevića do ministra Dačića, pa preko svjetskih legendi tog sporta kao što je Gary Goodridge koji je našem Dječjem selu u Sremskoj Kamenici uručio veliku financijsku donaciju i istodobno doveo Ernesto Husta i Piter Aertsa: posljednja dvojica su nam obećali dovesti  i Tysona da bude gost “Megdana”.

Uspjeli smo dovesti borce iz 19 država i napunili halu kao i par hotela strancima iz Rumunjske i Grčke koji su došli da isprate svoje borce.

Nakon prvog” Megdana”, Balaševića je kontaktirao i Rashid Muhamed al Barwani. U pitanju je član jedne od najbogatijih obitelji na svijetu koja se bavi trgovinom plina iz Omana, a koji je zainteresiran da se 2019. godine u Muskatu, glavnom gradu, održi “Megdan” pod pokroviteljstvom njegove imperije.

„Do 20. rujna održat ćemo prve pregovore u Monte Carlu, o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni.  Uz to planiramo i suradnju s poduzetnikom i biznismenom iz Moskve koji želi da organiziramo sljedećeg travnja tijekom „Megdana 3“ borbe Srbije protiv Rusije“, dodaje Balašević.

Trenutno je jako aktualna i najava za “Megdan 2” pod nazivom „Ni na nebu ni na zemlji“ u kojoj će glavne zvijezde biti borci iz Bosne i Hercegovine.

Na ovom drugom sportskom događaju “Megdana” pored BiH sudjeluje još 19 država sa svojim borcima. Uz glavnog donatora Gary Goodridga i Ernesta Husta, Megdan je podržao i Peter Aerts, koji planira dovesti i  jednu UFC zvijezdu koja će biti počasni gost “Megdan” revije.

O tom događaju Aleksa kaže:

Bliži nam se Megdan 2 ”Ni na nebu ni na zemlji”  planiran za 25. studenoga na kojem će glavna borba biti između Denisa Marjanovića iz Banja Luke i Igora Emkića iz Tuzle. U pitanju je dugo očekivana borba između dvojice veoma dobrih boraca.

Od jedne male ideje nastao je ogroman državni sportski događaj međunarodnog karaktera. Novi Sad je svjetski poznat po velikom glazbenom festivalu Exit, tradicionalnom festivalu Tamburica fest, a Megdan sigurnim koracima postaje jedan od najznačajnijih sportskih događaja u regiji.

„Mnogima sam kontroverzan jer ne može svatko razumjeti da osoba od 22 godine ide u Mladu, ministarstva, Gradsku kuću i organizira novčano skup, ali neprocjenjiv događaj za jedan grad u jugoistočnoj Europi. Često kažem da sam samo skromno-ambiciozni menadžer koji organizira nešto što je dugo sanjao“, kazao je za kraj našeg razgovora Aleksa Balašević.

Biljana Jakić l VIPmagazin.ba