ALEA IACTA EST: Što znači Ljubićeva aluzija i tko će zapravo kršeći sistem prijeći zabranjenu granicu Rubikona?

Ako ne dođe do pravovremenih izmjena Izbornog zakona, Božo Ljubić je jučer najavio izvanredno zasjedanje HNS-a na kojem će se donijeti strateške odluke kojima će se “promijeniti politička paradigma prema partnerima u BiH i prema aktualnim rješenjima u BiH”.

To bi dakle,  njihovo odbijanje da izvrše odluku Ustavnog suda,  kako je kazao, značilo “prelazak Rubikona”.  Sarajevo bi time napustilo ustavnu okvir BIH. Izlazak Sarajeva iz okvira Federacije i BIH znači donošenje odluke kako dalje.

Političko Sarajevo danas je, nakog godina ignoriranja hrvatskog pitanja samo sebe dovelo pred zid, i mora birati  – ili poštivanje svojih susjeda i naroda koji su stvarali BIH, poštivanje ustavnog poretka ili rušenje Daytona.

Rubikon je  u ovoj priči simbolika za rušenje državnog sistema. Granica koju će prijeći ako odbiju odluku Ustavnog suda.

OHR ako i bude reagirao sankcijama mora u okvire zakona i Ustava dovesti one koji Ustav krše i gaze po odlukama Ustavnog suda. Nikada do sada OHR nije drastično kažnjavao Sarajevo. Nikada sarajevski lideri nisu došli pod američke sankcije. Hoće li ovo biti prvi put? Hoćemo li konačno slušati da loših dečki žive i ispod Trebevića? Sjetimo se kako je stavljen Dodik na crnu listu kad je odbio odluku o 9. januara. Odluku koja je daleko ispod važnosti odluke o Izbornom zakonu.

Danas je u intervjuu za Večernji list Ljubić pojasnio i što će biti ako Sarajevo sruši Dayton:

“A šta je iza Rubikona (iza crte koja se prelazi kad se odbije odluka Ustavnog suda), to će odrediti zastupnici Sabora. I kada Sabor to definira, teško je predvidjeti šta će se dogoditi, inače je Rim 59 godine prije Krista definirao da se ne ide preko Rubikona, ali ipak je Julije Cezar to uradio pa danas znamo šta je bilo, ali on sigurno nije znao tada kada je prelazio“, rekao je Ljubić aludirajući na to, da onaj tko je pogazio odluku Senata, izazvao kaos.

Ono o čemu Ljubić govori je povijesna činjenica da je Cezar je odbio naredbu Senata i prešao s vojskom Rubikon.

Tko u ovoj priči prelazi preko Rubikona u Ljubićevoj aluziji jasno je. Oni koji odbijaju ispoštovati odluku “Rimskog senata”.  U našoj priči Ustavnog suda. I naravno, još uvijek bez sankcija.

Inače javni medijski govor koji si duopuštaju prvaci nekih sarajevskih partija, da ga izgovore bilo koji hrvatski lideri ili srpski, odavno bi bio sankcioniran. Bit će Inzko opet, zaspao. Ide njemu to..

Rubikon (lat. Rubico) je mala rijeka na sjeveru Italije. Imala je poseban značaj u rimskom pravu, jer nijedan general nije imao ovlasti da je prijeđe sa svojim jedinicama. Počev od 59. pr. Kr., služila je kao granica između rimskih provincija i Cisalpske Galije; zakon je na taj način štitio Rim od unutrašnjih vojnih prijetnjâ. Postala je slavna kada ju je Julije Cezar (Gaius Julius Caesar) prešao sa svojim legijama pod oružjem 10. siječnja 49. pr. Kr. po ugledu na Gneja Pompeja Velikog (Gnaeus Pompeius Magnus). Time je prekršio zakon Rimskog senata. Ako je vjerovati povjesničaru Svetoniju (Gaius Suetonius Tranquillus), prešavši rijeku izrekao je čuvenu krilaticu: Kocka je bačena (lat. Alea iacta est).

Od tada postoji izraz »prijeći Rubikon« koji je nadživio tadašnji Rim pa se rabi i danas za osobu koja se upušta u neku radnju sa riskantnim posljedicama.

U vrijeme Rimskog carstva, Rubikon se ulijevao u Jadransko more između Riminija (Ariminiuma) i Cesene (Caesene). Sadašnji odgovarajući tok se često osporava. Vezuje se uglavnom za rječicu Pisciatelli koja izvire na istoj planini i teku usporedno u dvjema dolinama i konačno se spajaju na morskoj razini u mjestu Gateu.