ALBRIGHT Vrijeme je da se grijesi jedne prestanu plaćati životima druge generacije

Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Jadranka Negodić otvorila je jučer u Washingtonu konferenciju pod nazivom “Prije i poslije Dejtona: Bosanska prošlost i njena Europska budućnost” koja se organizira u Washingtonu.

Bivša državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Madeleine Albright održala je zaključni govor prvog dana konferencije i ukazala na problem sustavne korupcije koja doprinosi zastojima u razvoju društva u cjelini, te veliku potrebu za jačanjem transparentnosti i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

U govoru istaknula je da su sada kao rješenje moguća dva koncepta. Prvi u kojem se grijehovi jedne generacije plaćaju životima druge ili pak drugi, da se okrenemo procesu razvoja i demokracije, kao jedini izlaz koji može osigurati progres kako za Balkan, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Na tom putu jako je bitno da budemo ujedinjeni u različitosti, baš kao Sjedinjene Države, čija pomoć u tim procesima jeste neophodna.

Posebnu pozornost privuklo je izlaganje Michaela MACQUEEN, višeg savjetnika u američkom ministarstvu državne sigurnosti, koji je upoznao prisutne o opsežnoj akciji koju vlada SAD-a vodi protiv osoba koji su sudjelovale u ratnim zločinima na području Bosne i Hercegovine, te rezultatima koji su ostvareni. MacQueen je istakao da su do sada imali osam ekstradicija, 35 presuda za kriminalno djelovanje, 65 iseljenja i desetke samostalnih iseljenja pojedinaca. Posebno je istaknuo, na temelju višegodišnjeg iskustva u suradnji s institucijama u Bosni i Hercegovini, da je neophodno i dalje raditi na jačanju pravosudnih institucija te da ne treba isključiti ni eventualnu podršku međunarodnih sudaca i tužitelja u budućnosti.

U preostalim panel diskusijama sudjelovali su bivši američki ambasadori Swanee Hunt i Richard Kauzlarich, zatim Jaques Paul Klein, bivši specijalni predstavnik UN-a u BiH, i Eduard Joseph, bivši viši predstavnik OESS-a i UN-a u BiH. Osim njih tu su još prof. Daniel Serwer, Daniel Hamilton, Marvin Kalb.

Konferencija se nastavlja danas, a posebno se izdvaja panel o temi ekonomsko-socijalnih reformi i euroatlantskih integracija, gdje će se kao govornici pojaviti Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, i Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država.

Osim Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Washingtonu, kao organizatori konferencije sudjeluju Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu i Američko-bosanska fondacija.